ingyenes webstatisztika
Szőke András biográfia, filmográfia, diszkográfia

Szőke András


 • Szőke András
Becenév: Andris, Bandris, SZőke kapitány
Családi állapot: Nem publikus
Kor: 60 éves
Foglalkozás: Filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr és színész, az underground filmkészítés legismertebb alakja.
Születési név: Szőke András
Születési idő: 1962-10-11
Születési hely: Magyarország
Magasság: 0 cm
Eredeti hajszín: Világosbarna
Szemszín: Barna
Csillagjegy: Mérleg
Szerkesztők: Chelydra
Szerkesztés Kép feltöltés

Biográfia

Filmográfia

Diszkográfia

Született: 1962. október 11., Szentes.
Filmzene szerzője: Kiss Vakond.
Albumok: Vegyesbolt.
Díjak: Balázs Béla-díj, Szentes Városért Emlékérem (2008).

Szőke András (Szentes, 1962. október 11. filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr és színész, az underground filmkészítés legismertebb alakja.
Szentesen született. A Horváth Mihály Gimnáziumban Bácskai Mihály színészosztályába járt, több amatőr színházi csoportban játszott, zenekart alapított. Gyermekkora óta foglalkozott festészettel, képzőművészeti önképzőkörök tagjaként kiállításokon is szerepelt. 15 éves kora óta (1977) amatőr filmes, a pályán saját bevallása szerint Simó Sándor indította el. 1981–82-ben Szentesen, 1982–83-ban Budapesten szobafestő segédmunkás, 1983–87-ben a Horizont moziban takarító. 1987 és 1991 között a Mafilmnél rendezőasszisztens, 1991–92 között másodasszisztens. 1992-től rendező a Hunnia Filmstúdióban, és a Magyar Független Film- és Video szövetség főtitkára.
Közben a nyolcvanas évek két legfontosabb független filmes műhelyében dolgozott, a Szomjas György vezette Kőbányai Filmstúdióban 1981–1987 között, majd 1990/91-től a Közgáz Vizuális Brigádban, a csoport tagjaként a Tilos Rádió munkatársa is volt. Itt 1995-99 között rendszeres műsora volt (2007-ben újra vállalta a rádiózást).
Szőke András a fiatalok, főleg rossz sorsú, például nevelőintézeti gyerekek vizuális nevelésével is foglalkozik, eredményesen. Magánéletében egyszerű körülmények között él, és filmjeiben is a lehető legegyszerűbb, high-tech technika nélküli technikákat alkalmazza, „egész életében dacosan amatőr maradt”. Jellemzően ő volt az, aki a Z+ egyik műsorvezetőjének, Alexnek a főzőműsorába szalonnát, kenyeret és sajtot vitt alapanyagnak.
Jelenleg (1990 óta) Taliándörögdön él, ahol a helyi plébánossal, Illés Sándorral együtt egy rendhagyó helytörténeti múzeum kialakításán, az Ősök Háza „projekten” is dolgoznak. Az eredetileg paplakként funkcionáló, de nem lakott épületbe gyűjtenek és rendszereznek a helyi lakosság segítségével minden dokumentumot, emléket, ami a településsel kapcsolatos.
A kétezres évek közepére Szőke - barátjával, Badár Sándorral együtt - kitört az underground filmvilág relatív ismeretlenségéből, „celebbé” vált: állandó szereplője lett (lettek) reklámoknak (Szőke Kapitányként), talk-showk-nak, stand-upoknak és hasonló médiaeseményeknek. Mindeközben nem hagyta abba a filmrendezést: korábbi alkotásaihoz képest a közönségfilmek felé fordult (Hasutasok, Bakkermann - bővebben ld. „Munkái” c. szakaszban).
A közönségsikert és a kritikai elismerést a Dobos Máriával és Ferenczi Gáborral közösen készített Vattatyúk (1990) c. film hozta meg. Ebben egy üzemi menza konyháján egy aranytojás tűnik fel, majd később el, miután valaki azt állítja, hogy megette azt. Az eltűnt aranytojás utáni nyomozás ironikus önreflexióval előadott története a cseh kisrealista iskola humorának magyar változata. Az Európa Kemping (1991) a cselekményvezetés fő elemének a nyomozást megtartva (két rendőr inkognitóban egy strandon egy állítólagos dinnye nagyságú elrejtett bomba után nyomoz) azt burleszkelemekkel dúsította.
Az 1992-es, Zsigmond Dezső és Erdélyi János rendezte Indián Tél című, megtörtént eseten alapuló filmben (egy ember, akit a falu különcsége miatt kiközösít, kivonul a határba és indián módra kezd élni) Törőcsik Marival és Eperjes Károllyal játszik együtt.
1994-es filmjében, a Kiss Vakondban egy mesét, a hetvenes évek népszerű csehszlovák rajzfilmsorozata vakondok-főhősének kalandjait dolgozta fel, aki emberré változik, egy ideig így él, majd újra vakondok lesz. A rendszerváltás előtti és utáni időszak veszteseit megjelenítő műve a Roncsfilm, amelynek társírója, de egy hasonló filmben nyújtja egyik legnagyobb színészi alakítását, mégpedig a Dárday István és Szalay Gyöngyi készítette 1993-as Nyugatról keletre, avagy a média diszkrét bája (avagy Ki ölte meg Ivándzsó Bélát) c. road movieban Apró szerepében. Ebben két-három, a piszkos üzletekbe bonyolódó Ivándzsó Béla vállalkozó által kihasznált, teherfuvarozóként alkalmazott kisember a teherautó platóján egy hatalmas, kikapcsolhatatlannak és felrobbanthatatlannak bizonyuló, a „nyertesek” Magyarországának képeit sugárzó Orion gyártmányú színes tévét (teli az akkori idők bank- és egyéb reklámjaival és hasonlókkal), elrejtve pedig fegyvert szállítani kénytelen a jugoszláv határ közelében fekvő kis faluba, s közben 60 km/h átlagsebességgel átrobognak a magyar valóságon. Az 1994-es Magyar Filmszemlén Szőke a szerep megformálásáért a Fővárosi Önkormányzat Díját kapta.
Filmjeinek főbb jellemzői: a hagyományos elbeszélés helyett elsősorban kevésbé összefüggő „mikro történetekből” építkezik, melyek igen gyakran az egy-két (fő)szereplő álpárbeszédeiből, monológjaiból állnak, ezek sokszor improvizatívak. „Történetfilmek” helyett ezért Szőke sok filmjét inkább „karakterfilmeknek” mondhatnánk. Ezek a feledhetetlen karakterek általában rossz körülmények között élő, „roncs” sorsú emberek (mint például a Roncsfilmben), vagy pedig pusztán csak egyszerűek és mindennapiak, akikben látszólag nincs semmi különös. Filmjeiben az „a másik Magyarország” jelenik meg, amelyben a Váci utca elegáns, méregdrága és csupa üveg üzletközpontjainak semmi helye, képi világuk és karaktereik alapján sokszor mintha inkább a Balkánon játszódnának. A filmek naturalizmusa gyakran csap át hirtelen és szembetűnően, vagy egész észrevétlenül szürrealizmusba. Jelentős szerepet kap az abszurd humor, amely a nyelvi- és helyzetkomikumban nyilvánul meg.
Szinte mindig feltűnik szereplőként is a filmjeiben, állandó szereplőtársával és barátjával, Badár Sándorral egyetemben.
A 21. században filmes koncepcióján radikális változtatások észlelhetőek. Amatőr filmek helyett komoly mecenatúrára is hajlandó producerek (mint például Sándor Pál) segítségével több nagyobb költségvetésű, „profi” filmet is forgatott (Zsiguli, Hasutasok), és Badár Sándorral az UPC cég reklámjaiban is feltűnt, mint Szőke kapitány. Újabb filmjei hangulatukban, szatirikus világlátásukban hasonlítanak a korábbiakra, de immár bevallottan közönségfilmek szeretnének lenni rétegfilmek helyett.
2006-tól videoblogolt, előbb a Blogteren, majd onnan távozva Hegyi Zsolttal közösen létrehozták az Estiskolát, ami egy fotós-videós közösségi oldal, leckékkel, elemzésekkel, filmetűdökkel. 2010-től eltávolodott a közösségi munkától, a csapat új néven - Látszótér - folytatja a munkát.
2007 tavaszától hétfő délelőttönként Szőke rádiózik címmel saját műsora van a Tilos Rádióban, melyet Taliándörögdön készít. 2008 júliusában önálló műsora indult a Duna Televízióban Szőke Duna címmel, ahol a vidéki életről beszélt. 2008 októberének végén a Celeb vagyok, ments ki innen! című valóságshow-ban szerepelt.
 
„Persze, nincs pénz, azért ilyenek a filmjeim. Amit lehetett, kihoztuk belőlük. Egyszer egy öt perces részt kellett volna csinálnunk valami Szomjas György szerkesztette filmbe. Egy éjszakára megkaptuk a kért helyszínt, egy üzemi étkezdét. Gondoltuk, ha már forgatunk, miért ne forgassunk kicsit hosszabb dolgot. Így készült a Nagy Húsleves című játékfilmem. Magunkról. Az emberekről. Mert szeretem őket.” (Szőke András, 2000)
„Nincsen olyan alkotói tevékenység – mostanában –, ami ne kapcsolódna rá valamire, vagy ne előzte volna meg valamilyen más módon kifejezett, más alkotóktól megjelent munka. Mindenhez lehet kapcsolni valamit, és mindent lehet úgy tekinteni, hogy reflexió valamire.” (Szőke András)
  
Forrás: Wikipédia

Színész, író, vezető, zeneszerző, szerkesztő, gyártásvezető, gyártó, másodrendező, asszisztens, látványtervező, egyéb
 
 2012 Pirouette (Short) (completed)
 2014 Interkozmosz (Short)
 2009 Papírkutyák
Bandi - Poster sticker #2
 2008 Bakkermann
Csöröge Pista, a pék segédje (as Szõke András)
 2007 A Nap utcai fiúk
Future Party Member
 2007 Hasutasok
Postás
 2007 Bányató (TV Movie)
Õr (as Szõke András)
 2007 Noé bárkája
Mrázik Csaba (as Szõke András)
 2006 Budakeszi srácok (as Szõke András)
 2006 Könyveskép (TV Series)
- Fancsikó és Pinta (2006)
 2006 De kik azok a Lumnitzer nővérek?
Waiter at Ásító Majom
 2005 Csudafilm
Fiatalember (as Szõke András)
 2004 Zsiguli
Üveges professzor
 2004 Szexárdi balladák (Short)
Doctor
 2002 Sobri, ponyvafilm
Stettner Emil (as Szõke András)
 2001 Hamvadó cigarettavég
 2001 Amerikai rapszódia
Istvan
 2001 Tündérdomb
 2000 Három (Video)
 2000 Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele
 1999 Esti showder (TV Series)
Variant (2000-)
 1999 Zárás (Short) (as Szõke András)
 1999 Gengszterfilm
Zsdrál, Béla
 1996 Neonrománc
 1996 Váratlan halál (segment "Kishúsleves")
 1996 Boldog lovak
 1995 Csókkal és körömmel
 1994 Kiss Vakond
Béla / a Vakond apja
 1994 Nyugattól keletre, avagy a média diszkrét bája
Apró
 1994 Fényérzékeny történet
Szakács (as Szõke András)
 1994 Jó éjt királyfi
Sanyi
 1993 Indián tél
Tamás barátja (as Szõke András)
 1993 Senkiföldje
Hungarian Soldier
 1993 Citromdisznó
Tündér / paraszt
 1993 Privát kopó (TV Series)
- Bolond bombák
 1992 A nagy postarablás (as Szõke András)
 1992 Roncsfilm
Béla
 1992 Éljen anyád!
 1992 Európa kemping
Baráti országbeli
 1990 Vattatyúk
Szõke gazdasági igazgató
 1989 Ismeretlen ismerős (as Szõke András)
 2008 Bakkermann (screenplay - as Szõke András)
 2007 Hasutasok (story and screenplay)
 2004 Zsiguli (screenplay)
 2000 Három (Video)
 2000 Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele
 2000 A Szöke I-II (Documentary) (script writer)
 1999 Gengszterfilm (dialogue)
 1996 Váratlan halál (segment "Kishúsleves")
 1996 Boldog lovak
 1994 Kiss Vakond (writer)
 1993 Citromdisznó (writer)
 1992 Roncsfilm (dialogue)
 1992 Európa kemping (screenplay)
 1990 Vattatyúk
 2008 Bakkermann (as Szõke András)
 2007 Hasutasok
 2004 Zsiguli
 2001 Tündérdomb
 2000 Három (Video)
 2000 Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele
 1996 Váratlan halál (segment "Kishúsleves")
 1996 Boldog lovak
 1994 Kiss Vakond
 1993 Citromdisznó
 1992 Európa kemping
 1990 Vattatyúk
  Kereszteződések (Short documentary)
 2008 Bakkermann (as Szõke András)
 1996 Boldog lovak
 1993 Citromdisznó
 1993 Citromdisznó
 1990 Vattatyúk
 2008 Bakkermann (singer - as Szõke András)
 1990 Vattatyúk (vocal)
 2001 Tündérdomb (production manager)
 1996 Boldog lovak (production manager)
 1990 Szédülés (assistant director)
 2001 Tündérdomb (producer)
 1994 Kiss Vakond
 1995 Csókkal és körömmel (consultant)
 2012 Magyarország, szeretlek! (TV Series)
Himself
- Episode #1.26 (2012) ... Himself
 2007 Esti showder (TV Series)
Himself - Sketch Performer
- Nagy bulvár-show (2007) ... Himself - Sketch Performer
- Magyarország legszebb növérkéje (2007) ... Himself - Sketch Performer
 2000 A Szöke I-II (Documentary)
Himself
 
Forrás: IMDb
 
Színház
 
Gyöngyhullás 

Forrás: Wikipédia

Title: Vegyesbolt - 2001.
Artist: Mikó György & Szőke András.
 
1 Nyitás 0:18
2 Ha Énnékem Sok P.-m Lenne 1:07
3 Régi Szöveg 0:37
4 Régi Dal 2:05
5 Szentes Állomás 2:42
6 Befőttes Üvegek 1:49
7 Hang Mobilokról 0:37
8 Apa Hangja 2:45
9 Macikáról 0:24
10 Macika 1:47
11 Régről És A Boldog Lovakról 0:07
12 Eszkimók 1:53
13 Helyfoglalás 1:02
14 Wakra-Puku 1:50
15 Fujara-Toyo 0:10
16 Taliándörögdről 2:13
17 Csend 3:28
18 Úttörő Dal 1:16
19 Japán Maci 1:19
20 Patkós Tódor 1:08
21 Szekerekről 0:18
22 A Szekerek Dörögdre Mennek 3:09
23 Vegyesbolt 1:34
24 Balatoni Legények 1:19
25 Virtuális Múzeumról 0:24
26 Hm... Emberek 2:37
27 Miquelről 0:23
28 Paraguayi Katona Éneke 3:59
29 Dávidról 0:20
30 Három 2:17
31 Feri Bácsiról 0:41
32 Kerek Fenyves 1:16
33 Tündérdomb 1:55
34 Zárás 0:21
 
Könyv

 2005 - Fejbenfilm (Forgatóskönyv)
 
Egyéb információk a művészről, az interneten, elérhetőek!

Szőke András képekben


 • Szőke András kép 1
 • Szőke András kép 2
 • Szőke András kép 3
 • Szőke András kép 4
 • Szőke András kép 5
 • Szőke András kép 6
 • Szőke András kép 7
 • Szőke András kép 8
 • Szőke András kép 9
 • Szőke András kép 10
 • Szőke András kép 11
 • Szőke András kép 12
 • Szőke András kép 13
 • Szőke András kép 14
 • Szőke András kép 15
 • Szőke András kép 16
 • Szőke András kép 17
 • Szőke András kép 18
 • Szőke András kép 19
 • Szőke András kép 20
 • Szőke András kép 21
 • Szőke András kép 22
 • Szőke András kép 23
 • Szőke András kép 24
 • Szőke András kép 25
 • Szőke András kép 26

Írd le a véleményed erről a sztárról:

Hozzászólásod írásánál, kérjük kövesd az alábbi alapszabályokat:
 • Ne küldj spamet.
 • Véleményed legyen kulturált, közérthető, másokat nem bántó.
Regisztrálj be ingyenesen hogy véleményt írhass a sztárról!

Vélemények Szőke András kapcsán:

Chelydra képe
Hozzászólások: 2692
Hely:

1 0 Chelydra ezt a véleményt írta 2015-11-07 10:39-kor:

Van egy kis vörös borom hozzá, Robi!1 0

Chelydra képe
Hozzászólások: 2692
Hely:

2 0 Chelydra ezt a véleményt írta 2015-10-14 22:15-kor:

Robi, nem figyel ide? Akkor ezt a pálinkát beleöntöm a bográcsba! Így lesz igazi! Nehogy szóljatok neki, MoziCsillagosok! Robi! Ott repül egy madár!2 0

Chelydra képe
Hozzászólások: 2692
Hely:

2 0 Chelydra ezt a véleményt írta 2015-10-09 20:06-kor:

Az underground filmkészítés, Magyar Királya! Sose felejtem el Bélát, a (1992) Roncsfilm-ből! Mostanában, Bede Róbert mesterszakáccsak készített műsorai tettszenek a legjobban! Finomakat főznek!2 0


Sztár Kereső


A funkció használatához be kell jelentkezned!

×