ingyenes webstatisztika
Michael Jackson biográfia, filmográfia, diszkográfia

Michael Jackson


  • Michael Jackson
Becenév: Mike, DooDoo, MJ, King of Pop
Családi állapot: elvált, 3 gyermek
Kor: 65 éves
Foglalkozás: énekes,
dalszerző,
táncos
Születési név: Michael Joseph Jackson
Születési idő: 1958-08-29
Születési hely: Amerikai Egyesült Államok
Magasság: 175 cm
Eredeti hajszín: Fekete
Szemszín: Barna
Csillagjegy: Szűz
Szerkesztők: sunset22, V.Timi33
Szerkesztés Kép feltöltés

Biográfia

Filmográfia

Diszkográfia

Korai évek, család

1958. augusztus 29-én született az Indiana állambeli kis iparvárosban, Garyben. Kilencen voltak testvérek, születési sorrendben: Maureen ("Rebbie"), Sigmund Esco ("Jackie"), Tariano Adaryl ("Tito"), Jermaine LaJuane, LaToya Yvonne, Marlon David (ikertestvére Brandon meghalt egy naposan), Michael Joseph, Steven Randall ("Randy") és Janet Damita Jo.
Apjuk, Joseph Walter Jackson, darukezelőként dolgozott a helyi gyárban. Anyjuk, Katherine Esther Scruse eladóként dolgozott; emellett templomi kórusban is énekelt.
A népes család a kis házban igen szűkösen fért el. Joseph a testvérével és barátaival megalakította a The Falcons nevű együttest, helyi klubokban játszottak. Nem volt nagy sikerük, végül fel is oszlott a zenekar.
Amikor elromlott a tévéjük, a gyerekek édesanyjukkal énekeltek és zenéltek; a fiúk apjuk féltve őrzött, elzárva tartott gitárját is elővették, amikor tehették. Tito egyik nap elszakított egy húrt, így mindannyian lebuktak. Apjuk a kezdeti dühkitörés után meghallgatta őket, majd tehetségükről megbizonyosodva a család zenei karrierjét kezdte tervezni. Kevés pénzükből hangszereket vásárolt.
Édesanyjuk csatlakozott a Jehova Tanúi szektához; nem ünnepeltek sem születésnapot, sem karácsonyt, a szomszédok is egyre furcsábban néztek rájuk. Amíg más gyerekek odakint játszottak, ők szorgalmasan gyakoroltak otthon, a szomszédok gúnyos megjegyzéseitől és bekiabálásaitól kísérve. Apjuk szigorúan és kemény kézzel nevelte őket, amelybe az ütlegelés és a megfélemlítés is beletartozott.
A kicsi Michael már háromévesen énekelni kezdett. Egy általános iskolai rendezvényen a Muzsika hangja című musicalből énekelte el a Climb Ev`ry Mountain című dalt. A szülők és a tanárok könnyes szemmel, állva tapsolták meg. Ettől kezdve állandóan táncolt, tükör előtt gyakorolt.

The Jackson Five

Az eredetileg Jackson Brothers nevű, családi együttes szólóénekeseként Michael 6 évesen kezdte el koreografálni a tánclépéseiket is. Számos tehetségkutató versenyt megnyertek.
1966-tól Chicagóban is rendszeresen felléptek. A The Jackson Five-ra keresztelt együttes kisbusszal járta hétvégenként a városokat, a fiúk sokszor pár órával iskolakezdés előtt értek haza hajnalban. Fellépéseik során sokat tanultak a többi előadótól; Michael folyton a függöny mögül figyelte az épp színpadon lévő zenészeket. Korához képest olyan profi előadóvá kezdett válni, hogy a rivális együttesek egy pillanatra azt hitték, valójában egy kisnövésű felnőtt áll a Jackson Five élén.
1967-ben a New York-i Apollo színház világhírű tehetségkutató műsorában léptek fel, amely minden sikerre áhító fekete előadó álma volt. Megnyerték a versenyt.
A garybeli Beckman Junior középiskolai verseny első helyezése után felfigyelt az együttesre a Steeltown Records tulajdonosa. A helyi kis lemezkiadó stúdiójában a csapat profi körülmények között készíthetett felvételt. 1968-ban megjelent két kislemezük: az egyiken a Big Boy és a You`ve Changed, a másikon pedig a We Don`t Have to Be Over 21 (to Fall in Love) és a Jam Session.

Motown

A detroiti Motown Records meghallgatására, 1968-ban videófelvétel készült róluk. Az elnök, Berry Gordy leszerződtette őket. Hollywoodban lettek elszállásolva, Michael később a legendás Diana Ross házában lakott, akit élete végéig bálványozott. Diana afféle pótmamaként nevelgette Michaelt, megmutatta neki, mit jelent a show-bizniszbeli kemény munka és profizmus. Emellett rajzolni és festeni is tanította, múzeumokba vitte.
Az I Want You Back című kislemez 1969 októberében jelent meg, világszerte több, mint 6 millió példányban kelt el. Ezt követően az együttes tévés fellépéseken is részt vett.
Az egész család a kiadó által bérelt Los Angeles-i házba költözött, majd decemberben megjelent első nagylemezük, a Diana Ross Presents The Jackson 5. A második kislemez, az ABC hat hét alatt kiszorította a Billboard lista éléről a Beatles Let It Be című dalát. A mesterhármashoz tartozó harmadik korong a The Love You Save volt, amely szintén nagy sikert aratott. Ezzel a Jackson Five lett az első olyan együttes, amely az első három kislemezével egyaránt világsikert ért el.
Önálló koncertjük 1970. május 2-án a Philadelphiai Kongresszusi Központban volt.
A második nagylemez, az ABC ugyanebben a hónapban jelent meg, még sikeresebb lett, mint az első album. A Los Angeles-i Forumban lévő koncertjükön nézőszámrekordot döntöttek.
A ma már klasszikusnak számító I`ll Be There című ballada több, mint két és félmillió példányban kelt el világszerte.
A következő kislemez a Mama`s Pearl volt, 1971-ben jelent meg. A család hazalátogatott Garybe, hogy az akkori polgármester újraválasztásának kampányát támogassa. Két teltházas koncertet adtak.
A Never Can Say Goodbye kislemez csaknem 2 millió példányban kelt el. Májusban a család saját házba költözött, a Kalifornia előkelő részének számító Encinóba.
A Maybe Tomorrow dal megjelenése után a csapat egy ötven koncertből álló turnéra indult, amelynek során a Madison Square Gardenben a közönség megostromolta a színpadot.
1971 októberében megjelent Michael első saját kislemeze, a Got To Be There, világszerte másfél milliót adtak el belőle. A csapat népszerűsége miatt egyre lehetetlenebbé vált, hogy a fiúk normál iskolákat látogassanak. Michael magániskolák diákja volt, vagy házitanítók jártak hozzájuk.
1972 februárjában jelent meg a Rockin` Robin. Ugyanebben az évben Michael a Ben című lemezzel aratott sikert: a címadó dalt Oscar-díjra jelölték; egy kisfiú és egy Ben nevű patkány barátságáról szóló film zenéje volt. Több, mint egymillió-hétszázezer korongot adtak el belőle. Novemberben az együttes megkezdte első európai turnéját, a kezdő, londoni koncertet az angol királynő is megnézte. A Heathrow-repülőtéren olyan üdvözlés fogadta őket, akárcsak a Beatlest.
Lemezeladás szempontjából visszaesett a csapat, a Lookin` Through the Windows albumból "csak" több, mint félmillió fogyott.
1974 februárjában jelent meg a Dancing Machine kislemez, amely a több, mint kétmilliós eladási adataival új sikert hozott az együttesnek.
Áprilisban a Las Vegas-i MGM Grand Hotelben léptek fel, meghódították a túlnyomórészt fehér középkorúakból álló közönséget. Szeptemberben megjelent a nagylemez is.

The Jacksons

1975 januárjában megjelent Michael negyedik, Forever Michael című szólóalbuma. Nem lett siker, ahogy előtte az 1973-as Music And Me sem. A kiadó szerint a fiúk nem lettek volna képesek saját maguk számokat írni, és kezdte elhanyagolni az együttes reklámozását. Végül, Jermaine kivételével (aki feleségül vette a főnök lányát, Hazel Gordyt) otthagyták a Motownt, és aláírták a CBS-Epic kiadóval a szerződést. Jermaine helyett Randy került be a csapatba. Nevüket nem tarthatták meg, ezért a The Jacksons mellett döntöttek. 1976-ban indult a tévésorozatuk, hírességek vendégszerepeltek benne. Ez volt az első olyan sorozat, amelyben egy fekete család volt a főszereplő.
Novemberben jelent meg az első album az Epicnél, The Jacksons címmel; vegyes kritikákat kapott.
Felkerült rá Michael egyik legelső szerzeménye, a Blues Away is.
Az együttes második albuma, a Goin` Places, 1977 októberében jött ki - nem aratott sikert. A kiadó belement, hogy a fiúk ezután szabad kezet kapjanak saját számok írásához és előadásához.
1978-ban jelent meg az első olyan nagylemez, a Destiny, amely egy kivételével saját szerzeményekből állt. A Blame It on the Boogie mellett a Michael és Randy által írt Shake Your Body (Down to the Ground) volt a legsikeresebb dal. A kislemez 1979 februárjában jelent meg, világszerte kétmillió példányt adtak el belőle.
Sidney Lumet rendező az Óz, a csodák csodája feldolgozásában, amely a The Wiz címet kapta (a The Wizard of Oz rövidítéseként) a történetet modern környezetbe, New Yorkba helyezte, a szereplők pedig fekete énekesek voltak. Diana Ross játszotta Dorothyt, Michael pedig a Madárijesztő szerepét. A film bukása ellenére, Michael teljesítményével kivívta kollégái, és a kritikusok elismerését. A forgatás alatt kezdődött a producer-zeneszerző Quincy Jones és Michael világsikereket gyümölcsöző munkakapcsolata.

Off the Wall

1979. augusztus 29-én nagykorú, huszonegy éves lett, ügyvédet keresett és a saját kezébe vette az élete irányítását. Szintén augusztusban jelent meg Quincy és Michael első közös munkája, az Off The Wall album. 6 millió eladott példányával a világ legnépszerűbb fekete lemeze lett; mára már több, mint 20 milliónál jár ez a szám. (Mind a mai napig jellemző, hogy a nagylemezek általában 2-3 húzószámot tartalmaznak, a többi azonban gyengébb dal. Michael olyan albumot akart kiadni a kezéből, amelyen nincsenek úgynevezett B-oldalas, töltelék zenék, azaz minden egyes dalnak önállóan is meg kell állnia a helyét. Későbbi munkáinál is ehhez tartotta magát.)
A Don`t Stop `Til You Get Enough kislemez júliusban jelent meg, és három hónap alatt felkerült a slágerlisták élére. A dalhoz elkészült Michael első videóklipje is. Stevie Wonder írta az I Can`t Help It című számot, amely olyan akkordváltásokkal van teletűzdelve, hogy Michael szinte a dzsesszéneklés határait súrolja benne. A Rock with You listavezető lett; az Off the Wall és a She`s Out of My Life is bekerült az első tíz közé - ezzel rekordot döntött.
1980-ban jelent meg az új Jacksons-nagylemez, a Triumph. Elég megemlíteni két dal címét az albumról: Can You Feel It, Heartbreak Hotel. Rá egy évre jött ki a koncertturné élő felvételeit tartalmazó lemez. A nyári turné Los Angelesben minden korábbi rekordot megdöntő, négynapos fellépéssorozattal zárult.
1981 júniusában Quincy Jonesszal elkezdett dolgozni Steven Spielberg E.T. című filmjének meselemez-változatán. Michael a Someone in the Dark című dalt énekli rajta. Ugyanekkor készült el a Diana Ross számára írt Muscles, amellyel az énekesnő bekerült a legjobb tízbe.
Ekkora már úgy tűnt, Michael Jackson végleg beírta magát a zenetörténelembe, mind testvéreivel közösen, mind pedig szólóban. Ő azonban, nyughatatlan és tökéletességre törekvő természetéből fakadóan nem volt elégedett a hatalmas sikerrel, szakmailag is tovább akart fejlődni, egyenesen a világ legjobbja akart lenni. A legtöbben nem vették komolyan nagyratörő álmait ...

Thriller

1982 áprilisában kezdődtek meg a felvételek a következő albumhoz, amelynek ismét Quincy Jones volt a producere. A megjelenés előtt újra kellett keverniük az egészet, mert a felvett anyag nem az elképzeléseiknek megfelelően hangzott. A maximalizmusnak viszont meg is lett az eredménye.
A beharangozó kislemez a The Girl is Mine című duett volt Paul McCartneyval; majd november 30-án megjelent a mind a mai napig zenetörténeti jelentőségű Thriller album.
Kilenc dalból hetet kislemezre is kimásoltak, és a zenéhez készült videók nagy újdonságnak számítottak: történetet meséltek el, a néző szinte egy filmbe, egy külön világba csöppent bele általuk. Michael nem szerette a videóklip kifejezést, inkább rövidfilmként említette munkáit u2013 a Thriller dalai közül háromhoz forgattak videót: a Billie Jeanhez, a Beat It-hez, és a Thrillerhez.
1983. március 25-én ünnepelte a Motown kiadó a 25. születésnapját. Testvérei mellett Michaelt is felkérték a fellépésre; ő azonban csak úgy volt hajlandó színpadra lépni, ha egy saját szerzeményt is előadhat szólóban. Ezzel karrierje újabb mérföldkőhöz ért u2013 a Motown 25: Yesterday, Today and Forever névre keresztelt ünnepélyen láthatta először a közönség és a tévénézők a Billie Jean színpadi előadását. Michael a show előtti éjjel állította össze a koreográfiát, édesanyja flitteres fekete kabátját a szekrényből kölcsönvéve. Kérésére szereztek neki egy fekete fedora kalapot ... Amikor a színpadon vége lett a testvéreivel közösen előadott műsornak, egy szöveges átvezetés után belekezdett a Billie Jean-be. Itt mutatta be először az azóta a nevével összeforrt "moonwalk"-ot. Ennek eredményeképpen a januárban megjelent kislemez ismét listavezető lett; produkciójához példaképe, Fred Astaire is gratulált. A dal sikeréhez hozzájárult a videóklip is, amelynek emlékezetes mozzanatai közé tartoznak a Michael lábai alatt felvillanó járdakockák.
A februárban megjelent Beat It kislemez videójában két rivális banda áll szemben egymással; az érdekesség az volt benne, hogy két valóságos, Los Angeles-i banda tagjait is leszerződtették a forgatáshoz. A dallal híressé vált Eddie Van Halen gitárszólója is.
A következő három kislemez a Wanna Be Startin` Somethin` (május), a Human Nature (július) és a P.Y.T. (Pretty Young Thing) (szeptember) volt.
John Landis rendezte a Thriller videóját (maga a kislemez 1984 januárjában jelent meg). Michael azért kérte fel őt, mert a rendező korábbi munkájához, az Egy amerikai farkasember Londonban című film jeleneteihez hasonlót képzelt el a dalhoz. A videoklipet majdnem megsemmisítették, mert a Jehova tanúi szekta kifogásolta a témáját. Végül Michael a kezdő képkockák elé tett egy nyilatkozatot, miszerint a video nem támogatja az okkultizmust. 13 perc 43 másodperces lett végül az ikonikus kisfilm. Kiadták a The Making of Thriller című werkfilmet is, amely a legnagyobb példányszámban eladott zenei videofilm lett.
A kalap, a fehér zokni és a fél pár fehér kesztyű mellett a Thriller piros dzsekije is legendássá vált; az album eladási adatai az egekbe szöktek. Amikor a zenei Oscarnak számító Grammy-gálán 8 kategóriában nyert, (és ezzel újabb rekordot döntött meg), már 35 millió eladott példánynál tartott. Véget vetett az 1980-as évek popzenei haldoklásának, mivel a Thriller miatt a boltokba tévedő vásárlóközönség más lemezeket is megvett. Ő lett az első fekete előadó, akinek az ifjú zenecsatorna, az MTV elkezdte játszani a videóit.
A Thriller kislemez 37 héten át vezette a Billboard slágerlistáját, azelőtt ilyesmire sosem volt példa. Angliában is a legnépszerűbb dal lett, 168 héten át állt a listákon. (Ez volt az első olyan album, amely egyszerre ért el első helyezést Angliában és az Egyesült Államokban.)

1984. január 27-én Michael másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a fején, amikor testvéreivel a Pepsi-Cola számára forgatott reklámfilmet. A cég végül példátlanul magas összeget, másfél millió dollárt fizetett kártérítés gyanánt. Michael az őt kezelő Brotman Memorial kórház égési sérülteket ellátó osztályának adományozta a pénzt; amelyet hálából átkereszteltek Michael Jackson Burn Centerre.

1984. július 2-án megjelent a Jacksons Victory című albuma, amelyen együtt dolgozott mind a hat fiútestvér. Világszerte több, mint 7 millió példányban kelt el; felkerült rá Michael duettje Mick Jaggerrel, a State of Shock. A július 6-án indult turné fél évig tartott; Michael az összes bevételt, majdnem ötmillió dollárt, három jótékonysági szervezetnek adományozta.

1985. február 28-án összegyűlt a szórakoztatóipar legismertebb zenészeiből álló kórus, hogy felénekelje az USA for Africa alapítvány éhezők megsegítésére készült dalát, a Michael és Lionel Richie által írt We Are the World-öt. A popzene történetében a legnagyobb példányszámban elkelt kislemez lett (kb. 20 millióval); a legelső, amely multi-platinalemez lett - négyszeres platinalemezzé minősítette az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (RIAA).

1986 szeptemberében vetítették le először Disneylandben a Captain EO című, 3 dimenziós filmet. Michael legyőzi benne az Anjelica Huston által alakított főgonoszt; közben felcsendül az Another Part of Me és a We Are Here to Change the World. A 17 perces kalandot Francis Ford Coppola rendezte, producere George Lucas volt.

Bad

A várva várt következő nagylemez reklámhadjáratáról Frank Dileo menedzser gondoskodott. A Bad album 1987. augusztus 31-én jelent meg; a beharangozó első kislemez a júliusi I Just Canu2019t Stop Loving You volt. Martin Scorsese rendezte a Bad-klipet, amely a Thrillerhez hasonló hosszúságú lett. A 18 perces rövidfilm utcai bandákról szól; igaz történeten alapul, amelyről Michael egy hetilapban olvasott. A forgatás a New York-i metróban zajlott; az egyik bandatagot Wesley Snipes alakította, akinek ennek következményeképpen indult be a karrierje.
A Bad turné, amely szeptember közepén indult útjára, 16 hónapig tartott - ez volt Michael első szóló turnéja, 123 koncertből állt. 125 millió dolláros bevételével minden idők legsikeresebb turnéja lett. Az Egyesült Államokban Michael minden koncert előtt eljuttatott 400 darab jegyet rászoruló gyermekeknek, valamint a bevételekből is adakozott.
Közben sorra jelentek meg az albumról kimásolt kislemezek, mindegyikhez egy-egy videóklip is társult: The Way You Make Me Feel, Man In The Mirror, Another Part Of Me, Dirty Diana, Smooth Criminal, Leave Me Alone és a Liberian Girl. Hat szám is listavezető lett az USA-ban és Európában is, ezzel újabb rekord született. A Bad album 60 millió példányban kelt el. A digitális-korszak beköszöntével a bakelit 10 dala mellé ráadásként felkerült a CD-változatra a Leave Me Alone is.
1988 februárjában jelent meg Jacqueline Kennedy Onassis szerkesztésében a Moonwalk, Michael önéletrajzi könyve. A megjelenést követő második héten már vezette a bestseller listákat.
A Moonwalker című mozifilm ugyanebben az évben került a mozikba. Egy zenei utazással indít, amelyben végigkísérhetjük Michael pályafutásának addigi fő állomásait. A film második felében a Smooth Criminal videó képi világából egy újabb történet kerekedik: a Joe Pesci alakította főgonosz meg akarja hódítani a világot, de végül a Jó legyőzi a Rosszat.

1988 márciusában Michael vett egy 11 négyzetkilométeres birtokot Santa Ynez közelében. Kedvenc meséje, a Pán Péter nyomán Neverlandnek nevezte el. Állatkertet, vidámparkot építtetett; igyekezett pótolni mindazt, ami a gyerekkorából kimaradt.
A megasztárság súlyát nem volt könnyű elviselnie: furcsa pletykák és álhírek kezdtek keringeni róla; személye titokzatossá vált, hiszen a magánéletébe nem engedett bepillantást. Ehhez hozzájött a vitiligo nevű bőrbetegségének súlyosbodása is.

Dangerous

1991. november 14-én jelent meg a Dangerous album első kislemezéhez, a Black or White-hoz készült videoklip, amelynek rendezője a Thrillert is jegyző John Landis volt. A 11 perces kisfilm a legmodernebb vizuális effektusokat sorakoztatta fel u2013 látható volt benne az úgynevezett "morphing", amelyet az éppen aktuális Terminátor 2-ben is megcsodálhatott a közönség. A klip utolsó része (a "fekete párducos" féktelen táncorgia) miatt a zenecsatornák egy rövidebb változatot játszottak a nappali órákban.
Michael leváltotta Frank Dileót, és és a szerző-producer párossal, Teddy Riley-val és Bill Botrell-lel dolgozott az albumon. A Dangerous nagylemez új hangzásvilágú dalait látványos videók népszerűsítették, világsztárok is feltűntek bennük.
Az 1992 januárjában megjelent Remember the Time az ókori Egyiptom világát idézte fel, szerepelt benne Eddie Murphy, a szupermodell Iman és Magic Johnson kosárlabdázó is.
Az In the Closet (május) első verzióját túl erotikusnak találták, ezért "szelidíteni kellett" Michael és a szupermodell Naomi Campbell jeleneteit. A klip rendezője a fotóművész Herb Ritts volt.
A júliusi Jam kislemez videójában Michael a kosárlegenda Michael Jordannel táncolt és kosarazott együtt. A novemberben kijött Heal the World, amelynek üzenete a világ jobbá tétele volt. Michael létrehozta a Heal the World Foundation nevű jótékonysági alapítványt is.
A rockballada Give in to Me (1993. február) klipjében Slash gitározik a színpadon.
A Dangerous turné a Bad koncertsorozat sikereit is túlszárnyalta. A `92 júniusától `93 novemberéig tartó turnét ismét a Pepsi támogatta; Michael a bevételekből az alapítványát kívánta támogatni.
1993 februárjában Oprah Winfrey-nek adott interjút. Nagy szenzáció volt, hiszen Neverlanden látta vendégül a stábot, egy másfél órás műsor keretében. Nyíltan beszélt többek között a gyerekkoráról és a családjáról, karrierjéről és még a bőrbetegségéről is. Rekordnézettséget, 36,5 millió nézőt hozott a műsor számára.
1993 őszén a 13 éves Jordan Chandler apja azzal vádolta meg Michaelt, hogy szexuálisan zaklatta fiát. Perrel fenyegetőzött és kártérítést követelt. Michael először perre akart menni, hogy bizonyítsa ártatlanságát, azonban lebeszélték róla ügyvédei, a gyors lezárás érdekében. A nagy nyilvánosságot kapott ügyet a rendőrség még hosszú ideig, másfél évig vizsgálta a kifizetés után, azonban kiderült, hogy a fiú az apja által beadott tudatmódosító szerek hatása alatt vallott az énekes ellen. A hatóságok végül bizonyítékok teljes hiányában le is zárták a nyomozást. Tom Sneddon kerületi ügyész azonban ebbe nem akart belenyugodni.

HIStory

1994. május 26-án az a hír keltett szenzációt, hogy Michael feleségül vette Elvis Presley lányát, Lisa Marie-t. Augusztusban Budapestre érkezett a pár, hogy Michael a következő nagylemeze számára reklámfilmet forgasson (a Hősök terén, a Budavári Palota előtt, és a Margit-hídon zajlott).
Meglátogatták a Heim Pál és a Bethesda Gyermekkórházat; Michael ígéretet tett, hogy állja a kis Farkas Béla májátültetésének költségeit.
1995. június 16-án jelent meg a duplalemezes HIStory album, amely 15 best of dal mellett 15 újat is tartalmazott. Az új dalok többségében visszavág rosszakaróinak és a médiának is.
Elsőként a Janettel előadott Screamhez készült el egy fekete-fehér, űrhajóban játszódó videó, amely 7 milliós költségével a világ legdrágább videója lett. A kislemezből, amelynek másik oldalán a nehéz gyermekkoráról szóló Childhood található, több, mint 8 milliót adtak el. Az augusztusi You Are Not Alone című R. Kelly ballada klipjében Michael és Lisa Marie együtt szerepeltek; a 10 millió eladott példánnyal büszkélkedő kislemez bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe: ez a dal volt az első, amely a Billboard 100-as listájának legtetején nyitott.
Novemberben jött ki kislemezen a bolygónk sorsáról szóló Earth Song. Michael nagyon egyszerű dallamú, de szöveg szempontjából mély értelmű dalt akart írni, hogy az üzenete a legtöbb emberhez eljusson. A videóban a speciális effektusok révén minden jóra fordul: felélednek az elpusztult állatok és a természet.
1996. március végén jelent meg a kemény társadalomkritikát tartalmazó They Don`t Care About Us. Két klip is készült hozzá Spike Lee rendezésében; az egyiket egy börtönben, a másikat egy brazil nyomornegyedben forgatták. Az album utolsó kislemeze, a Stranger in Moscow szakértők szerint az énekes legzseniálisabb, legmélyebb értelmű dala, amely a magányról, sebzettségről és a kiszolgáltatottságról szól. Michael a balladát a Dangerous turné moszkvai állomásán írta, még 1993-ban, az ellene felhozott zaklatási vádak idején.
A HIStory turné 1996. őszén indult útjára Prágában, 1997. októberében ért véget Dél-Afrikában. A második állomás szeptember 10-én Budapesten volt; a Népstadionban (Puskás Ferenc Stadion) 45 000 ember láthatta a koncertet. Márciusban jelent meg a Blood on the Dancefloor: HIStory in the Mix című album, amely a HIStory nyolc dalának remixét és öt új számot is tartalmazott. 7 milliós eladási adataival a világ legtöbb példányban elkelt remixalbuma lett.
A Michael Jackson`s Ghosts című rövidfilmet Stephen Kinggel közösen írta. A 40 perces zenés horror 1997-ben a Cannes-i Filmfesztiválon debütált. A film végén a forgatással kapcsolatos jelenetek láthatóak; itt derül ki, hogy Michael öt szerepet is játszik, köztük ellenfelét, a pökhendi, kövér polgármestert is.
Miután Lisa Marie-tól elvált, feleségül vette Deborah Rowe ápolónőt, aki a bőrproblémáit kezelő orvos mellett dolgozott. Első gyermekük, Prince 1997 februárjában, a második, Paris pedig 1998 márciusában született. A gyerekek az 1999-es válás után közös megegyezés szerint Michaelnál maradtak.

Invincible

2001-ben ünnepelte szólókarrierjének 30. évét, ennek alkalmából szervezték a Michael Jackson: 30th Anniversary Special című show-t New Yorkban. Michael újra fellépett testvéreivel, és a szórakoztatóipar krémje adta elő legnagyobb slágereit. A World Trade Center ikertornyainak leomlása hírére az áldozatok és családjaik megsegítésére jótékonysági koncertet szervezett (október 21.), amelyhez megírta a What More Can I Give című dalt. 35 énekes közreműködésével angolul és spanyolul is felvették.
Októberben jelent meg az Invincible album, amelynek reklámozása körül gondok támadtak, a kislemezek kiadásai is csúsztak. A You Rock My World 13 perces videójában a filmlegenda Marlon Brando mellett Chris Tucker, Michael Madsen és Billy Drago is szerepel. A Sony Music megjelentette a Cry (december) és a Butterflies (február) kislemezeket, de a kiadóval folytatott jogi viták miatt nem reklámozták eléggé, ahogyan az albumot sem. A slágergyanús Unbreakable, a 2000 Watts, és a Carlos Santanával közös Whatever Happens abszolút nem kaptak promóciót. Mindezek ellenére 8 millió fogyott a nagylemezből.

A per

Living With Michael Jackson volt a címe Martin Bashir 2003-as dokumentumfilmjének, amely a riporter igéretei ellenére egy elferdített, manipulált bulváranyag lett. Michael a saját embereivel is felvetette az interjúkat Bashir anyagával párhuzamosan; ezt válaszként Take Two: The Footage You Were Never Meant to See címmel adták le a tévében. Azonban ekkora már késő volt, Michaelt ennek következtében újból meghurcolták. Bashir változatában egy Gavin Arvizo nevű fiút is bemutattak, aki rákos volt, de Michael támogatásának köszönhetően meggyógyult. Szóba kerültek az 1993-as vádak is, de Gavin alátámasztotta, hogy Michael kapcsolata a gyerekekkel pusztán baráti.
A 10 évvel azelőtti eset ügyésze, Tom Sneddon ezúttal a kezébe vette az irányítást, a rendőrség nyomozni kezdett Neverlanden. A birtokon vendégeskedő családok azonban pozitívan nyilatkoztak Michaelről. Úgy tűnt, az ügy el is halkul pár hónap alatt, de november 18-án letartóztatták, a birtokot pedig bizonyítékokat remélve felforgatták. A pert Gavin szülei indították, amely már a kezdetekkor is ellentmondásokkal volt tele; Michael ellen fogvatartásról, emberrablásról és gyilkossági kísérletről is szóltak a vádak. A vallomásukban a zaklatások dátumát is többször meg kellett változtatniuk, mivel kiderült, hogy Michael akkor nem is tartózkodott a birtokán. Sneddon ügyész tartotta a kezében a médiát is, a vádakat tényként kezelte a sajtó. A tárgyalások az előtárgyalásokkal együtt másfél évig tartottak, az Arvizo család tanúi egymásnak ellentmondó vallomásokat tettek. Michael ügyvédje Thomas Mesereau volt, aki tanúnak beidézte Sneddon ügyészt is; kiderült, hogy együttműködött a vádlókkal. Gavin egyik tanára is tanúskodott, akinek a fiú egyszer elmondta, hogy Michael nem molesztálta őt. Az Arvizo család ellen végül többrendbeli csalás vádjával eljárás indult, Michaelt pedig mind a 14 vádpontban ártatlannak találta az esküdtszék.
2005. június 13-án mentették fel, a bűnösségét remélő média képviselői csalódottak voltak. Az interneten is megjelenő információk szerint már azt találgatták, hogy a börtönévekről szóló tudósításaikból mennyit tudnak majd profitálni.
Michael a kontinenst elhagyva Bahreinbe költözött három gyermekével (2002-ben született meg Blanket, ismeretlen anyától), Neverlandbe soha nem tért vissza. A perek is hozzájárultak ahhoz, hogy adósságai keletkeztek, lemezszerződések határidejeit sem tudta emiatt betartani. Adósságai azonban korántsem voltak olyan mértékűek, mint ahogy az a médiában megjelent. Pihenéssel és egy új albumra való felkészüléssel foglalkozott. 2006 decemberében visszatért az Egyesült Államokba, példaképe, James Brown temetésére. Ezután Las Vegasban folytatta a lemezfelvételeket.

This Is It

2009. március 5-én tartott sajtótájékoztatót Londonban, ahol bejelentette, hogy 10 koncertet fog adni a londoni O2 arénában; címe This Is It lesz. A legnagyobb slágereit adja majd elő, ez lesz az utolsó koncertsorozata. A jegyek rekordidő alatt fogytak el, a Guinness Rekordok Könyve szerint minden másodpercben kettő. A koncertszervezők 50-re emelték a fellépések számát, elkezdődött a táncosok és zenészek válogatása. Július 13-a lett az első koncert dátuma a Los Angeles-i Staples Centerben kezdődtek el a próbák.
Június 25-én azonban Michaelt háziorvosa, Dr. Conrad Murray eszméletlenül találta Holmby Hills-i otthonában. A mentő a Ronald Reagan UCLA Medical Centerbe szállította, ahol az egy órás újraélesztési kísérlet kudarcba fulladt. Szívleállás okozta a halálát. A világ megdöbbent, az interneten a legnagyobb híroldalak összeomlottak.
Július 7-én a Staples Centerben zajlott a nyilvános búcsúztatás, ahová 17500 rajongó is bejuthatott. A család mellett barátok, hírességek, zenésztársak léptek fel, vagy tartottak beszédet. Egyes televíziós felmérések szerint több, mint egymilliárdan nézték a búcsúztatást. Szeptember 3-án helyezték örök nyugalomra a Forest Lawn Memorial Park temetőben.

A This Is It koncert próbáiról, alkotófolyamatairól videófelvételek készültek, az ebből összeállított film 2009 őszén világszerte a mozikba került.
Dr. Conrad Murray-t 2010. február 8-án bűnösnek találták gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában; az énekessel altatószer, propofol-túladagolás végzett.1978 u2013 The Wiz ... Madárijesztő
1986 u2013 Captain EO ... EO kapitány
1988 u2013 Moonwalker
1997 u2013 Michael Jackson`s Ghosts ... Maestro/polgármester
2002 u2013 Men in Black II ... M ügynök
2004 u2013 Leépített szépség/Miss Cast Away and the Island Girls ... M.J. ügynök
2009 u2013 Michael Jackson`s This Is ItJackson 5 albumok

1969 u2013 Diana Ross Presents The Jackson 5
1970 u2013 ABC
1970 u2013 Third Album
1970 u2013 Jackson 5 Christmas Album
1971 u2013 Maybe Tomorrow
1972 u2013 Lookin` Through the Window
1973 u2013 Skywriter
1973 u2013 G.I.T. - Get It Together
1973 u2013 The Jackson 5 in Japan
1974 u2013 Dancing Machine
1975 u2013 Moving Violation

The Jacksons albumok

1976 u2013 The Jacksons
1977 u2013 Goin` Places
1978 u2013 Destiny
1980 u2013 Triumph
1981 u2013 The Jacksons Live!
1984 u2013 Victory
1989 u2013 2300 Jackson Street

Szóló albumok

1972 u2013 Got to Be There
1972 u2013 Ben
1973 u2013 Music And Me
1975 u2013 Forever, Michael
1975 u2013 The Best of Michael Jackson
1979 u2013 Off the Wall
1981 u2013 One Day in Your Life
1982 u2013 Thriller
1984 u2013 Farewell, My Summer Love
1986 u2013 Anthology
1987 u2013 Bad
1991 u2013 Dangerous
1995 u2013 HIStory: Past, Present and Future, Book I
1997 u2013 Blood on the Dancefloor: HIStory in the Mix
2001 u2013 HIStory Vol. I. - Greatest Hits
2001 u2013 Invincible
2003 u2013 Number Ones
2004 u2013 Michael Jackson: The Ultimate Collection
2006 u2013 Visionary
2008 u2013 Thriller 25
2008 u2013 King of Pop
2009 u2013 This Is It
2010 u2013 Michael
2012 u2013 Bad 25Michael Jackson képekben


  • Michael Jackson kép 1
  • Michael Jackson kép 2

Írd le a véleményed erről a sztárról:

Hozzászólásod írásánál, kérjük kövesd az alábbi alapszabályokat:
  • Ne küldj spamet.
  • Véleményed legyen kulturált, közérthető, másokat nem bántó.
Regisztrálj be ingyenesen hogy véleményt írhass a sztárról!

Vélemények Michael Jackson kapcsán:

piftake képe
Hozzászólások: 97
Hely: itthun

0 5 piftake ezt a véleményt írta 2016-01-11 20:58-kor:

bizony.ne is ijesztgesse tovább az embereket ezzel az "arccal".  ;)0 5

Cuclifer a  képe
Hozzászólások: 20
Hely: Magyarország

0 0 Cuclifer a ezt a véleményt írta 2016-01-09 22:12-kor:

Nyugodjon békében!!!!!!!0 0

StylEszti képe
Hozzászólások: 1
Hely: Gödöllő,Magyarország

1 0 StylEszti ezt a véleményt írta 2015-06-19 13:01-kor:

Michael Jackson egy igen különleges és tehetséges ember volt. Mindig Ő volt a példaképem. Tánc tudásában, hangjában és előadó képességében verhetetlen volt. Imádtam Őt. Sőt még most is imádom. Nagyon sok támadás érte élete során. Úgy sajnáltam minden egyes esetben. Nem volt könyű az élete, három gyermeket nevelt egyedül. És a halála után mindenkit az érdekelt, hogy hogyan halt meg. Senki nem törődött az igazi tragédiával, hogy három gyermek édesapja meghalt.1 0

Chelydra képe
Hozzászólások: 2692
Hely:

0 0 Chelydra ezt a véleményt írta 2015-06-19 13:27-kor:

Sajnos, igen! Igazad van! Én a rock zenét szeretem, de nem véletlenül állt Jackson mögött, az a kísérő "banda", akik a világ legjobb zenészei jelenleg is! A minőséghez, tudás kell! Gondoljunk, csak Slash-re és gitárszólóira!
Sajnálatos dolog az, hogy árván maradtak a gyerekek! Látod, az embereket  sokszor, csak a szenzáció érdekli /tisztelet a kívételnek/!
Mindíg azt mondom, hogy jobban kellene figyelni egymásra és ha a földön fekvőnek, nem is segítünk, legaláb , ne rúgjunk bele! Szerintem, több odafigyeléssel, sok tragédia elkerülhető lenne!

0 0

piftake képe
Hozzászólások: 97
Hely: itthun

0 3 piftake ezt a véleményt írta 2016-01-13 10:52-kor:

ratyiknak ritkán születik gyereke.nem valószínű,hogy édesapjuk volt.   ;)

0 3


Sztár Kereső


A funkció használatához be kell jelentkezned!

×