ingyenes webstatisztika
Gary Oldman biográfia, filmográfia, diszkográfia

Gary Oldman


 • Gary Oldman
Becenév: Gaz, Gazza
Családi állapot: nős, 3 gyermek
Kor: 65 éves
Foglalkozás: színész rendező producer író zenész
Születési név: Leonard Gary Oldman
Születési idő: 1958-03-21
Születési hely: Egyesült Királyság (Nagy-Britannia)
Magasság: 174 cm
Eredeti hajszín: barna
Szemszín: kék
Csillagjegy: Kos
Szerkesztők: laci888, Cuclifer a
Szerkesztés Kép feltöltés

Biográfia

Filmográfia

Diszkográfia

A kaméleon színészként ismertté vált brit úriember generációjának egyik legmeghatározóbb, legsokoldalúbb tehetsége. Bárkit és bármit képes hitelesen eljátszani; azon kevés színészek táborát erősíti, akik tökéletes átalakulással keltenek életre egy-egy karaktert, a különböző akcentusokat pedig kiválóan utánozza. A legtöbb mfajban kipróbálhatta már magát a drámától a vígjátékig, akciófilmtől a sci-fiig, több életrajzi jelleg filmet is maga mögött tudhat, mégis inkább negatív szerepei ismertebbek a szélesebb közönség számára.

Dél-London egy lepukkant munkásnegyedében, New Crossban látta meg a napvilágot két nővére mellett harmadik gyerekként. Hétéves korában apja elhagyta a családot, emiatt sokáig magát hibáztatta, és hiánya további életére is rányomta bélyegét. Mivel idősebb testvérei hamar férjhez mentek, jóformán egyedüli gyerekként nőtt fel. Sokat rajzolt, fantáziált, kitalált karaktereket, képes volt órákig is lekötni magát. Kamaszként nagy Beatles rajongó lett (mai napig az), később felfedezte a komolyzenét, zongorázni kezdett. Az ökölvívást is kipróbálta, és mivel tehetséges focista volt, javasolták neki, hogy zze professzionálisan. De, saját bevallása szerint, bármit is csinált, mindenben magát a "játékot" élvezte. Mintegy tizenhét volt, mikor megnézte a The Raging Moon (Tombol a Hold) cím filmet, melyben Malcolm McDowell erőteljes alakítása annyira lenygözte, hogy attól kezdve tudta, színész akar lenni.

Nagy álma volt, hogy a Royal Academy of Dramatic Art hallgatója lehessen, de a felvételin azt javasolták neki, válasszon más pályát. Hogy nem került be, akkoriban nagy csalódás volt számára, de nem adta fel: sikeresen végzett a Rose Bruford College (dráma főiskola) ösztöndíjasaként, és diplomát szerzett színháztörténetből. Majd` tíz évig játszott a szigetország számos színházában, Glasgowtól Manchesteren át egészen Londonig, a Royal Shakespeare Company tagjaként is évekig fellépett, otthon érezte magát színpadon. A pápa lakodalma cím előadásban nyújtott kiváló játékáért 1985-ben megkapta az év színésze kitüntetést, megosztva nagy példaképével, Anthony Hopkinsszal. Első házasságát is a színháznak köszönheti, több darabban is együtt játszott Lesley Manville színésznővel, 1988-ban megszületett közös fiúk, Alfie is.

Már a színházi évek alatt belekóstolt a televízió, és a film világába, több sorozatban, tévéfilmben is szerepelt, ezek közül meghatározó volt Mike Leigh-től a Meantime (Időközben). A nagy fordulópontot azonban Sid Vicious, a punklegenda karaktere jelentette számára a Sid és Nancy cím, első nagy mozifilmjében (1986). Elhivatott színészként készült a szerepre: tanult basszusgitározni, tökéletesen "leutánozta" Vicious mozgását, beszédét, és drasztikus fogyókúrába kezdett (emiatt kórházba is került). A befektetett energia azonban megtérült, hiszen fantasztikus alakítást nyújtott, és "a legígéretesebb színész" díját is megkapta. Következő jelentős szerepét Joe Orton homoszexuális brit színpadi szerző életrajzi filmjében, a Hegyezd a füled!-ben játszotta Stephen Frears rendező irányítása alatt. A BAFTA legjobb színész díjára jelölték.

A `80-as évek végén, mivel hazájában kevés filmet forgattak, elkezdett a tengerentúlon próbálkozni, több kisebb-nagyobb filmben játszott főszerepeket. Akkoriban már nem mködött a házasságuk, el is váltak, közben megismerkedett a nála tizenkét évvel fiatalabb Uma Thurman színésznővel, akit 1990-ben feleségül vett. Gary folyamatosan ingázott Amerika és Anglia között, hogy fiát minél gyakrabban láthassa, és egyre több ajánlatot is kapott; eljátszotta pl. Lee Harvey Oswaldot a JFK-ben, vagy éppen ír gengsztert alakított A pokol konyhájában, de továbbra is felbukkant brit filmekben is. Világhírnévre azonban csak a Coppola-féle Drakula címszereplőjeként tett szert. A forgatás nehézkes volt, feszültségekkel teli, több hónapig tartott, Gary egyre többször szembesült alkoholproblémáival, és mivel Umával is kevés időt töltöttek együtt, 1992-ben elváltak útjaik. A film a megpróbáltatások ellenére nagy siker lett, Garyt pedig szexszimbólumként kezdték emlegetni.

A Drakulával jött népszerség azonban nem szállt a fejébe, továbbra is kerülte az ezzel járó hollywood-i csillogást, és kényelmesen válogatott a szerepek között - csak olyat vállalt, amit izgalmasnak talált: korrupt, de romantikus zsaru (Rómeó vérzik), raszta hajú strici (Tiszta románc). Talán egyik legemlékezetesebb karaktere Stansfield, a ma már kultikussá vált, Luc Besson rendezésében készült Leon, a profi cím filmben, de lenygözően alakította Beethovent is a Halhatatlan kedvesben, amiben jól jött zongoratudása is. Ekkor szerettek egymásba filmbéli partnernőjével, Isabella Rossellinivel, majd hosszabb ideig együtt éltek New Yorkban a 90-es évek közepén. De egyszer ennek a románcnak is vége szakadt, Gary kétségbeesett küzdelmet vívott az alkohollal, majd többek között Demi Moore nyomására (A skarlát bet forgatásakor), komoly elhatározásra jutott: bevonult egy elvonóra, és végleg letette a poharat.

Gary életében új fejezet kezdődött, Los Angelesben: az elvonón megismerkedett a kábítószerfüggőséggel kezelt Donya Fiorentino-val (modell, fotós), akivel nem sokkal később összeházasodtak (1997). Két gyermekük született: Gulliver Flynn (1997) és Charlie John (1999). Gary időközben megírta, és megrendezte első filmjét, a meglehetősen realista Éhkoppont (Nil By Mouth), mely egy dél-londoni munkáscsalád küzdelmét mutatja be alkohollal és kábítószerrel "fszerezve". Több nagyköltségvetés filmben vállalt negatív szerepeket, hogy a gázsiból (és Besson produceri tevékenységének köszönhetően) finanszírozni tudja filmjét. Az Éhkoppon hatalmas sikert aratott mind Cannes-ban, mind Nagy-Britannia több filmfesztiválján, ezzel Gary bebizonyította, hogy nem csak színésznek, de rendezőnek is tehetséges. A filmet apja emlékének ajánlotta, akit még a 80-as években az alkohol vitt el.

Sajnálatos módon Donyával kötött házassága se mködött sokáig. Felesége visszaszokott a kábítószerre, és egy igencsak viharos per keretében elváltak (2001). A bíróság a két kisfiú feletti teljes felügyeleti jogot Garynek ítélte. Ekkoriban teljesen átrendezte életét; egyedülálló apaként a gyerekek nevelését helyezte előtérbe, így karrierjét is háttérbe szorította. Szinte teljesen kerülte a nyilvánosságot, alig járt premierekre, és csak kevés filmet forgatott kis szerepeket vállalva. A néhány évnyi kihagyást és stagnálást követően jól jött a felkérés a Harry Potter filmfolyam alkotóitól Sirius Black szerepére, ami nemcsak hogy testhezálló karakter volt számára, de egyfajta fordulópontot is jelentett a karrierjében a rosszfiú alakításai után, és meghozta számára a népszerséget és a nagyobb ismertséget. Innen már csak egy lépés választotta el attól, hogy Christopher Nolan, az új Batman-széria rendezője az első beszélgetés alkalmával merészen úgy döntsön, hogy a Batman Beginsben mégsem egy újabb negatív figura szerepét ossza rá, hanem a sötét lovagot támogató, minden szempontból erkölcsös és becsületes James Gordon rendőrhadnagyét. A jófiú szerepek új irányt vettek karrierjében és örömmel vette a lehetőségeket, mégis kapott az alkalmon, mikor visszatérhetett egy kicsit a rossz oldalra; a Hughes testvérpár 2010-es filmjében, az Eli könyvében (The Book of Eli) Denzel Washington ellenfeleként zsarnokoskodik a poszt-apokaliptikus Amerikában.

Mint kreatív, sokoldalú személyiség, Gary a forgatások között sem tétlenkedik, nagy zenerajongóként egy ideje ezen a területen is kipróbálja tehetségét. Bár már korábban is részt vett kisebb zenei irányú munkákban, újabban baráti körébe tartozó zenészek albumain vesz részt énekesként, gitárosként, valamint videoklipeket rendez. Egyik ilyen rendezői munkáját Juliet Landau meg is örökítette egy dokumentum-rövidfilm formájában Take Flight címmel. Mindezek mellett folyamatosan írja forgatókönyveit abban a reményben, hogy az Éhkoppont követő eltelt hosszú idő után egyszer újra a direktori székbe ülhet egy nagyfilm erejéig.
A ma már ismét sínen lévő karrierje mellett a magánélete is rendeződni látszik. A 2000-es évek első felében ugyan együtt járt a modell-színésznő Ailsa Marshall-lal (a szóbeszéd szerint 2005 végéig tartott a kapcsolatuk), élete párját egy zenész-jazzénekesnő személyében találta meg újra. A nála tizenkilenc évvel fiatalabb, szintén angol Alexandra Edenborough-val több, mint egy év ismeretség után, 2008 utolsó napján összeházasodtak Santa Barbarán. Los Angelesben élnek.


 

2015 - Child 44
2014 - Flying Horse + rendező, forgatókönyvíró
2014 - Dawn of the Planet of the Apes
2014 - RoboCop
2013 - Paranoia
2012 - The Dark Knight Rises (A sötét lovag - Felemelkedés)
2012 - Lawless (Fékezhetetlen)
2011 - Tinker, Tailor, Soldier, Spy (Suszter, szabó, baka, kém)
2011 - Guns, Girls and Gambling
2011 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II (Harry Potter és a Halál Ereklyéi, 2. rész)
2011 - Kung Fu Panda 2 - szinkronhang
2011 - Red Riding Hood (A lány és a farkas)
2010 - The Book of Eli (Éli könyve)
2009 - Planet 51 (51-es bolygó) - szinkronhang
2009 - A Christmas Carol (Karácsonyi ének)
2009 - Rain Fall
2009 - The Unborn (A túlvilág szülötte)
2008 - The Dark Knight (A sötét lovag)
2007 - Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Potter és a Főnix Rendje)
2006 - Bosque de sombras / The Backwoods
2005 - Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter és a Tz Serlege)
2005 - Batman Begins (Batman: Kezdődik!)
2004 - Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Harry Potter és az azkabani fogoly)
2004 - Dead Fish (Döglött hal)
2003 - Sin (Bn)
2003 - Tiptoes (Kisördögök)
2002 - Interstate 60 (Úttalan út)
2001 - Hannibal (Hannibál)
2001 - Nobody`s Baby + producer
2000 - The Contender (A manipulátor) + producer
1998 - Quest for Camelot (A bvös kard - Camelot nyomában) - szinkronhang
1998 - Lost in Space (Lost in Space - Elveszve az rben)
1997 - Air Force One (Az elnök különgépe)
1997 - The Fifth Element (Az ötödik elem)
1996 - Basquiat (A graffiti királya)
1995 - The Scarlet Letter (A skarlát bet)
1995 - Murder in the First (Gyilkosság elsőfokon)
1994 - Immortal Beloved (Halhatatlan kedves)
1994 - Léon (Leon, a profi)
1993 - Romeo Is Bleeding (Rómeó vérzik)
1993 - True Romance (Tiszta románc)
1992 - Bram Stoker`s Dracula (Drakula)
1991 - JFK (JFK - A nyitott dosszié)
1990 - Henry and June (Henry és June) - Maurice Escargot néven
1990 - State of Grace (A pokol konyhája)
1990 - Rosencrantz and Guildenstern Are Dead (Rosencrantz és Guildenstern halott)
1989 - Chattahoochee (A téboly börtöne)
1988 - We Think the World of You (Nagyra becsülünk)
1988 - Criminal Law (Gyilkos törvény)
1988 - Track 29 (29-es vágány)
1987 - Prick Up Your Ears (Hegyezd a füled!)
1986 - Sid and Nancy (Sid és Nancy)
1982 - Remembrance

1999 - Plunkett & Macleane (Doktor zsiványok) - producer
1997 - Nil By Mouth (Éhkoppon) - rendező, forgatókönyvíró, producer


Dokumentumfilmek

2010 - One Night in Turin (Egy este Torinóban) - narrátor
2010 - Countdown to Zero - narrátor (bevezető)
2001 - Great Books: Poe`s Tales of Terror (televíziós) - narrátor


Tévéfilmek

1999 - Jesus (Jézus)
1991 - Heading Home
1988 - The Firm
1985 - Honest, Decent and True
1984 - Morgan`s Boy
1984 - Meantime (Időközben)


Sorozat epizódok

2002 - Greg the Bunny - Piddler on the Roof / 1.9.
2001 - Friends / 7.23. - 7.24. (Jóbarátok - Monica és Chandler esküvője 1-2.)
1999 - Tracey Takes On... - Hair / 4.4.
1993 - Fallen Angels - Dead End for Delia / 1.1. (Bukott angyalok)
1993 - Frontline - Who was Lee Harvey Oswald? - szinkronhang
1989 - Knots Landing - Close Call / 11.4.
1984 - Dramarama - On Your Tod / 2.10.
1979 - The Kenny Everett Video Show / 2.4.


Rövidfilmek

2012 - La Petite Mort - narrátor
2012 - Touch of Evil
2010 - Take Flight: Gary Oldman Directs Chutzpah
2009 - Do Not Go See `The Perfect Sleep`
2004 - Who`s Kyle? - Gary von Oldman néven
2002 - The Hire: Beat the Devil


Videoklipek

2013 - David Bowie: The Next Day - színész
2012 - Jack White: Unstaged (koncertközvetítés) - rendező
2011 - Alexandra Edenborough: Kiss Me Like The Woman You Loved - rendező
2010 - Jonathan Clark: I`ll Be There - rendező
2007 - Chutzpah: Red Rover - rendező, Lary Goldman néven
2004 - Deborah Harry and Perry Farrell: The Patience Bossa - rendező
1994 - Guns N` Roses: Since I Don`t Have You - színész
1986 - Joe Strummer: Love Kills - színész


 

2010 - Jonathan Clark: I`m Just Sayin`
A folk-rock-country zenész albumán Gary vokálozik, basszusgitározik.

2008 - Chutzpah: Hip Hop Fantasy
Mint vendégrésztvevő szerepel több hírességgel együtt az albumon.

2004 - A World of Happiness
Az elsősorban jótékonysági céllal készült album egy gyerekeknek szóló zenei összeállítás, melyen olyan hírességek szerepelnek, mint pl. Deborah Harry, Rosanna Arquette, Michael Wincott, Samuel L. Jackson. Garytől két számot hallhatunk, Just Ask (Illeana Douglas duett), Syd and Lou Lullaby (Gretchen Parlato közremködésével).

1998 - Quest for Camelot - (eredeti filmzene, rajzfilm)
Gary a Ruber cím számot énekli, mely az általa játszott karakter neve is. A dal a filmben is elhangzik. Az albumon olyan hírességek énekelnek, mint pl. a The Corrs, Celine Dion, Andrea Bocelli.

 

Gary Oldman képekben


 • Gary Oldman kép 1
 • Gary Oldman kép 2
 • Gary Oldman kép 3
 • Gary Oldman kép 4
 • Gary Oldman kép 5
 • Gary Oldman kép 6
 • Gary Oldman kép 7
 • Gary Oldman kép 8
 • Gary Oldman kép 9
 • Gary Oldman kép 10

Írd le a véleményed erről a sztárról:

Hozzászólásod írásánál, kérjük kövesd az alábbi alapszabályokat:
 • Ne küldj spamet.
 • Véleményed legyen kulturált, közérthető, másokat nem bántó.
Regisztrálj be ingyenesen hogy véleményt írhass a sztárról!

Vélemények Gary Oldman kapcsán:

Cuclifer a képe
Hozzászólások: 20
Hely: Magyarország

0 0 Cuclifer a ezt a véleményt írta 2015-12-06 18:29-kor:

Szerintem nagyon jól néz ki és nagyon jól alakít.0 0

Chelydra képe
Hozzászólások: 2692
Hely:

1 0 Chelydra ezt a véleményt írta 2015-07-28 01:07-kor:

Engem, nehogy kihagyjatok a Child 44 (2014) -ből! Én is odatettem magam, nem? Ugye!1 0

Chelydra képe
Hozzászólások: 2692
Hely:

1 0 Chelydra ezt a véleményt írta 2015-07-01 13:35-kor:

Nem csak kíváló színész, rendezőként és forgatókönyv íróként sem utolsó! Köszi a feltöltést!1 0

Manna_87 képe
Hozzászólások: 452
Hely: Magyarország

4 0 Manna_87 ezt a véleményt írta 2013-12-30 00:00-kor:

Zseniális, ezerarcú Gary :) Nem lehet nem szeretni, ráadásul kinézetre sem rossz így 50 felett sem :)4 0

Macskabagoly képe
Hozzászólások: 904
Hely: Magyarország

0 0 Macskabagoly ezt a véleményt írta 2013-12-30 00:00-kor:

Hát, igen... Laughing

0 0

Macskabagoly képe
Hozzászólások: 904
Hely: Magyarország

4 0 Macskabagoly ezt a véleményt írta 2013-12-25 00:00-kor:

S valóban, az első bekezdés elmond róla mindent. Kár is tovább ragozni. Smile4 0


Sztár Kereső


A funkció használatához be kell jelentkezned!

×