ingyenes webstatisztika
Bergendy István biográfia, filmográfia, diszkográfia

Bergendy István


 • Bergendy István
Becenév:
Családi állapot: Nős
Kor: 83 éves
Foglalkozás: Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, szaxofonista, énekes, a Bergendy-együttes zenekarvezetője,
Születési név: Bergendy István
Születési idő: 1939-10-08
Születési hely: Magyarország
Magasság: 180 cm
Eredeti hajszín: Kopasz
Szemszín: Kék
Csillagjegy: Mérleg
Szerkesztők: Chelydra
Szerkesztés Kép feltöltés

Biográfia

Filmográfia

Diszkográfia

Születési név: Bergendy István.
Született: 1939. október 8., Szolnok.
Gyermekei: István (1971) és Barbara (1976).
Felesége: Váradi Judit.
Műfajok: Rock, szórakoztató.
Aktív évek: 1958–
Együttes: Bergendy-együttes (1958).
Kapcsolódó előadó(k): Kelényi-zenekar (1959).
Hangszer: Szaxofon, vokál, klarinét.
Díjak: Liszt Ferenc-díj...

Bergendy István (Szolnok, 1939. október 8. –) Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, szaxofonista, énekes, a Bergendy-együttes zenekarvezetője, Bergendy Péter testvére.
Szülei: Bergendy István és Patai Julianna. 2008-ban, az M1 Rocklexikon c. műsorának adásában elmondta, hogy ősei Franciaországból vándoroltak a forradalom elől Lengyelországba, majd amikor Napóleon elfoglalta Lengyelországot is, onnan a Felvidékre költöztek.
A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1958-ban. 1958-1961 között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanult autómérnöknek. Első hangszerének a harmonikát választotta. A Bartók Béla Konzervatóriumban tanult klarinétozni 1961-1964 között Meizl Ferenc tanítványaként. Az 1950-es években a Szolnoki Dózsa csapatában vízilabdázott.
Fellépett a Műegyetem Szimfonikus Zenekarában, Tóth Zoltán big bandjében, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ifjúsági dzsesszegyüttesében. Testvérével, Bergendy Péterrel 1958-ban alapították a Bergendy-együttest a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem klubjában. 1959-ben először játszott Gonda Jánossal a Kelényi-zenekarban, majd mint blattoló muzsikus Holéczy zenekarában külföldön turnézott, Chappy utolsó big bandjében, illetve a Magyar Állami Hangversenyzenekarban, az I. István Gimnázium Szimfonikus Zenekarában klasszikus szaxofonszólókat játszott. 1970-ben újjáalakították a zenekart. Mivel különbözni akart zenésztársaitól, 1971. június 5-én levágatta a haját, azóta kopasz.
Az 1980-as évek elején alakította meg a Bergendy Koncert-, Tánc-, Jazz- és Szalon Zenekart, akkor 12 taggal, ez a formáció 2009 októberétől kisebb létszámmal működik.
1966-ban házasságot kötött Váradi Judittal. Két gyermekük született; István (1971) és Barbara (1976).
 
A Bergendy-zenekar:
 
Az 1950-es évek végén alakult Artisjus-díjas magyar együttes. Repertoárjához hozzátartozik a rock 'n' roll, a jazz, a swing, és még sok más műfaj. Az együttes még ma is él Bergendy koncert-, tánc-, jazz- és szalonzenekar néven.

Aktív évek: 1960-as évektől.
Műfaj: Rock and roll, dzsessz, swing.

Tagok:
Bergendy István (alapító, zenekarvezető), Bergendy Péter (manager), Antal Gábor (trombita, szárnykürt), Skerlecz Gábor (harsona), Oroszlán György (gitár, hegedű, szövegíró), Gábor Péter (basszusgitár), Dáni János (billentyű), Bálint István (dob, ének, szövegíró, zeneszerző), Zarecky Miklós (ének), Csordás Ilona (Plexi) (ének), Bartus Patricia (Paxi) (ének), Ambrus Rita (Rixi) (ének), Janzó Péter (Füles) (technikus).
 
Korábbi tagok: Debreceni Csaba (dob)
Demjén Ferenc (ének), Csáky Béla (dob), Gáspár Károly (bőgő, basszusgitár), Hajdu Sándor (zongora, rézfúvók), Tánczos Gábor (trombita), Tóth János Rudolf (gitár), Latzin Norbert (billentyű, gitár), Zalatnay Sarolta (ének).
 
Az együttes 1958-ban alakult a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem klubjában mint az egyetem dzsessz együttese. Ekkor még csak a két Bergendy (István és Péter) volt az együttes tagja, és csak dzsessz-zenét adtak elő. Eredetileg a Marx Károly Közgazdasági Egyetem ifjúsági dzsesszegyüttese néven futottak, majd 1962 őszén szóba került, hogy egy rövidebb nevet kellene találni az együttesnek. A tagok azt javasolták, hogy mivel a két szaxofonosról, a Bergendy testvérekről ismerik őket az emberek, legyenek Bergendy együttes.
1962-ben már - Bergendy Együttes néven - állandó zenekar a Budai Ifjúsági Parkban. Tagjai Bergendy István, Bergendy Péter, Tánczos Gábor, Kovács Péter, Auth Ede, Kajlinger Miklós, Gáspár Károly. Közben már készültek a televízió felvételek, rádiófelvételek, önállóan és más énekes előadók, például Toldy Mária, Payer András partnereként. Új tehetségeket is pályára állított: Zalatnay Saroltával lemezt és tv-show-t készítettek (ő Auth Edének, a zenekar zongoristájának szerzeményével, a Hol jár az eszem? című dallal 1966-ban, a Táncdalfesztiválon harmadik díjat nyert); Máté Péter, Lovas Róbert, Hofi Géza első rádiófelvételeit támogatták.
1963-ban dzsesszfesztiválra mentek Lengyelországba, Szirmay Mártával és Toldy Máriával kiegészülve. 1964-ben, Tánczos és Kajlinger katonai szolgálata után Tomsits Rudolf trombitással és Csáky Béla dobossal valósult meg a dániai dzsesszhangverseny-körút, rádiós és televíziós fellépésekkel.
A zenekar 1964 áprilisában, amikor Oroszlán György gitárossal egészült ki a csapat, a dzsesszről a beat műfajára váltott. Bergendy István Szörényi Leventét is hívta a zenekarba, ő viszont csak úgy lett volna hajlandó csatlakozni, ha bátyját, Szabolcsot is hozhatja basszusgitárosnak. Azonban mivel Gáspár Károly személyében már volt basszusgitárosa az együttesnek, akinek ráadásul akkor született meg a gyermeke, így végül csak a Kár a benzinért című filmben zenéltek együtt Leventével 1964-ben. A televíziós show-kon kívül a Bergendy együttes több filmben is szerepelt (pl. Helmut Zacharias show-jában Budapestről, 1965-ben). Ebben az évben romániai turnéjuk volt Hofi Gézával.
Auth Ede nem kapott útlevelet, ezért őt a zongora posztján Hajdu Sándor váltotta le, aki még játszott trombitán és harsonán is. A két Bergendyn és Hajdún kívül a szextett tagjai Oroszlán György (gitár), Gáspár Károly (basszusgitár), Csáky Béla (dob) voltak. További koncertek Európában:
1967. január: Lengyelország,
1967. február – június: Svájc,
1967. június – november: Németország,
1967. december – 1968. június: Svájc,
1968. június – december: Dánia.Az 1968-as események miatt nem utazhattak tovább Skandináviába, ezért:
1968. december – 1969. március: Németország,
1969. március – július: Svájc. 
1969-ben szállt be Latzin Norbert hetediknek a zenekarba. Az 1969-es Táncdalfesztiválra egy svájci dobossal (René Gubelmann) érkeztek, mivel Csáky Béla disszidált. A fesztiválon Tomsits Rudolf Te vagy a lexebb című számával mutatkoztak be, nagy sikerrel. Önálló televíziós műsort készítettek velük még 1969 őszén, és amit a zenekar az előző két-három évben megtanult nyugaton, jól kamatoztatta Magyarországon az akkori sztárzenekarok (Illés, Omega) előzenekaraként. Az Ifjúsági Parkban heti fellépéseiken a leglátogatottabb zenekarok (Hungária, Gemini) közé kerültek. Korda Györggyel egy lemezt és országos turnét csináltak, Kovács Katival pedig kísérőzenekarként két nagylemezen közreműködtek 1970-ben és 1978-ban. 1970-ben már közismert volt, hogy a zenekar a soul- és a fúziós rockzene magyarországi népszerűsítője. A televíziós és rádiós felvételeken ekkoriban egy új tehetségnek segítettek elindulni a pályán: Katona Klárinak. Az országos ismertséget az 1970-es szilveszteri televízióműsor hozta el számukra, melyben Hofi Géza műsorszáma három perccel rövidebb lett és a fennmaradó időt kitöltendő, előadhatták a Mindig ugyanúgy című számot.
A svájci Gubelmann haza akart menni. A többiek elkísérték Zürichbe egy régebbi szerződést teljesíteni. 1970 nyarán új dobost kerestek, és Debreceni Csaba személyében találtak is. Ő akkoriban jazzt játszott Fridrich Károllyal, és rockot a Sámson együttessel. Kerestek egy énekest, aki basszusgitározik is Gáspár Károly helyett, így találták meg Demjén Ferencet. Ők Latzin Norberttel hárman készítettek új anyagot, saját számokat a zenekarnak, addig amíg a többiek Svájcban tartózkodtak. Ekkor készült a Jöjj vissza, vándor – ami Demjén Ferenc első dalszövege volt –, illetve a Napot akarok látni, a Fázom és a Mindig ugyanúgy. A zenekar 1970 novemberétől szerződési ajánlatot kapott a Műegyetemi E-Klubba és a Ganz-Mávag Művelődési Házba. Innentől hat-hét éven keresztül minden hétvégén mind a két klubban játszottak. A koncertek igen népszerűek voltak: az E-Klubban általában háromezren voltak, míg kívül öt-hatezren álltak sorba; a Ganz-Mávag Művelődési Házba négyezren fértek be, és az utcán szintén öt-hatezren várakoztak. 1971-76 között nyaranként öt hetet játszottak a Balatonon a mindig telt házas Coctail hajón, ami nemcsak a magyarok, hanem az NDK-sok, sőt egész Kelet-Európa kedvence volt. Koncz Zsuzsa megkérte őket, hogy kísérjék élőben magyarországi és külföldi turnéin az Illés-együttes helyett. Együttműködésük 1971 januárjától két évig tartott, egészen addig, míg a zenekarnak túl nagy lett a sikere, és a két stílus nem fért meg együtt.
1970 decemberében egy délután vendégül látták a Ganz-Mávagban a hanglemezgyár vezetőjét és művészeti igazgatóját, és négy órán keresztül játszottak nekik, lehúzott vasfüggöny mögött. Ennek eredménye két nagylemez lett: egy saját számokkal és egy nemzetközi slágerekkel. A feldolgozáslemez 71-ben jelent meg, a másik egy évvel később. 1972-ben NDK lemezfelkérésnek tettek eleget németül, ősszel pedig elkészült az (1973-ban megjelent) első magyar dupla lemez, a Hétfő. 1972-ben a Táncdalfesztiválon az Úgy szeretném c. dallal nyertesek lettek. 1973-ban részt vettek az első magyar pop-rock fesztiválon Diósgyőrben, a berlini VIT-en, önálló koncerteket adtak a Kisstadionban, turnékat szerveztek Lengyelországban, Svédországban, Jugoszláviában, Csehszlovákiában és itthon, Magyarországon. 1974-ben kiadták az Ötödik sebesség című albumukat, majd újabb turnékra indultak. 1975-ben Latzin Norbert távozott a zenekarból, helyére Tóth János Rudolf érkezett. Új lemezek születtek: Fagypont fölött miénk a világ (1976). Közreműködtek Katona Klári lemezén: Savanyú a csokoládé (1977), majd felvették Demjén Én csak fújom a dalt című szólólemezét és saját Jazz című albumukat. Júniusban Demjén, Tóth János Rudolf és Debreceni Csaba kilépett a zenekarból. 1974-75-ben készültek felvételek Eszményi Viktóriának, Harangozó Terinek - neki a második nagylemezét is a zenekar készítette el Victor Mátéval. A jazz műfajában magyarországi rádiós fesztiválturnéjuk is volt (Nagykanizsa, Szeged).
1976. november 6-án az együttes egy hároméves exkluzív szerződést írt alá a Magyar Hanglemezgyártó Vállalattal, melynek értelmében három év alatt három lemezüket megjelentetik, ezért cserébe lojalitást és együttműködést vár el a cég. Még aznap Erdős Péter közölte, hogy Rózsi szerinte el van nyomva a zenekarban, ezért azt mondta, hogy az együttes következő lemeze Demjén Ferenc szólólemez legyen. 1977-ben Demjén Ferenc szerint mivel a zenekarban már túlságosan keveredtek a műfajok és nem tudtak újat hozni, valamint ő nem tudott fejlődni abban a formában, így kilépett a zenekarból.
Új formáció külföldi szerződésekkel; tv-gyerekműsorok, rádiófelvételek, filmzenék. Az akkor belépő tagok Gábor Péter, basszusgitár (rockzenében szólógitár); Bálint István, dob (ének is); a régiek Bergendy István, Bergendy Péter (fafúvósok); Oroszlán György (rockzenében basszusgitár is); Hajdú Sándor (zongora, rézfúvósok). Volt egy rövid próbálkozás egy szólóénekessel, Delhusa Gjonnal, de ő nem tudott beleilleszkedni a zenekarba. Mindössze egy 5 napos leningrádi és egy 10 napos csehországi turné volt vele. A zenekar ekkor kezdte el, párhuzamosan a születő gyerekekkel, szoros együttműködését a televízió gyermekosztályával, személy szerint pedig Szabó Attilával, Takács Verával, Kremsey Edittel, Pintér Alinkával, Singer Dezsővel és Csukás Istvánnal. Az elkészült műsorok alapján (Ahol tud, segít, Új Futrinka utca, Szervusz, Szergej!, Ólomkatona című sorozatok, mesék stb.) állandó szereplői voltak a gyerekműsoroknak mint beszélgetőtárs, művész. Ebben az időben évente két-három alkalommal is Skandináviában turnéztak. Magyarországon is több turnéban vettek részt: az építőtáborokban Máté Péterrel az Ólomkatonával szerepeltek, Cserháti Zsuzsával pedig a Skála Coop országos divatbemutatóit vezették fel. Az akkor kezdődő magyarországi reklámműfaj foglalkoztatottjai voltak, rádió- és tv-felvételeik folyamatosan készültek a popműfajban is.
1980-ban már készültek az új időket jelentő „őszinte, kőkemény” stílusú felvételek, amire Hajdú Sándor távozásával megtalálták a váci illetőségű Balogh Ferencet. Az ő szövegei, zenéi és fantasztikus előadói képességei hitelessé tették a már elkészült felvételeket is (Budai park blues, Nem az a baj, Rázd meg magad, Kréta szív stb.). 1981 már igazi, kőkemény rockzenét hozott az egész napos Hajógyári fesztiválra, ahol ők voltak a nyitózenekar. Érdekesség, hogy a 12 óra alatt fellépő mintegy 20 zenekarban összesen három darab fúvós hangszer volt, amit a két Bergendy testvér szólaltatott meg. 1982 nyarán Máté Péter S. Nagy Istvánnal írt, Krízis című musicaljének megvalósításában működtek közre. '82-ben az első Hernádi Judit-nagylemez felvételeivel a zenekar közelebb került egy minden zenei stílust magában foglaló elképzeléshez, melynek eredménye lett a Bergendy Koncert-, Tánc-, Jazz- és Szalon Zenekar megalakulása. Több jelentős magyar film zenéjét is eljátszottak, így olyan rendezőkkel dolgoztak együtt, mint Mészáros Márta, Kósa Ferenc, Szurdy Miklós.
A fúvósok Bergendy István, Bergendy Péter, a trombitás Valusek Béla (1983-87), Virágh Gábor (1987), Vargha Gábor (1987), a harsonás Horváth Károly „Bűhaló” (1983-1986) és Moré István (1986-1999) voltak. Ritmusszekció: Dáni János (zongora), Bálint István (dob), Gábor Péter (basszusgitár), Oroszlán György (gitár), Mericske Zoltán (ütőhangszer és showman). A szólóénekes Balogh Ferenc mellett egy állandó, háromtagú lány vokál került a zenekarba. Feladatuk a kísérő kórus beéneklése mellett a swingkorszak híres Andrew Sisters-dalainak, az ebben a stílusban készült saját számoknak az eléneklése, valamint szóló dalok előadása volt. A sokoldalú követelmények (koreografált tánc, többszólamú éneklés, a stúdiókban próba nélküli kottaolvasás stb.) meglehetősen nagy fluktuációt vontak maguk után. A zenekarban megfordult kb. 50-60 lány közül a teljesség igénye nélkül a legfontosabbak: Könye Enikő, Takács Judit, Vámos Ildikó, Vígvári Ágnes, Bodor Tünde, Lembanisz Zsófia, Horváth Emese, a Mészáros ikrek, Lastoffka Bea, Vámos Ildikó stb. 1983 őszén elkezdték felvenni a Tánciskola első két részének anyagát, ami lemezen, televízió sorozatban és később videó kazettán is megjelent, Én táncolnék veled… címmel. Ebben a korszakban készült még a Subidubi című lemez, valamint egy Bergendy buli című összeállítás a zenekar repertoárjából. Hosszabb-rövidebb ideig tartó skandináv fellépések, német televíziós koprodukció Würzburgban, magyarországi turné, rádiós és televíziós felvételek (pl. Sebaj Tóbiás), Süsü a sárkány-lemezek jellemzőek erre a korszakra. Ezzel a névvel, hogy „szalon” zenekar, csak megkülönböztetni akarták magukat az ebben az időszakban dúló, dr. Erdős Péter nevével fémjelzett rock háborúban, hiszen ők igazából nem „szalonzenét” játszanak, hanem a XX. század mindenfajta könnyűzenéjét, tánczenéjét. Ehhez a zenéhez hozzátartoznak az elegáns egyenruhák, az állandó show-szerű előadásmód, ami természetesen minden ízében különbözik a többi zenekarétól. Már az első, 1984-es nyilvános fellépésükön, a Vörösmarty téren óriási feltűnést keltettek az akkori rockosok között. Lementek a közönség közé kongázni, és a legvadabb szám a dadogós angolkeringő volt a szerelemről.
1992 júniusában Balogh Ferenc kivált a zenekarból (előző este vetítették a zenekar új tévé show-ját a Halászbástyáról); ő az életét akkor a Hit Gyülekezetének szolgálatára ajánlotta föl, és azóta is követi azt. Átmenetileg Demeter György, majd Zareczky Miklós, az East volt szólóénekese került a zenekarhoz. Szokás szerint a lányok is váltották egymást: Janza Kata, Pérchy Nelly, Sántha Andrea, Vass Maya, Micheller Myrtill, Bisztricsány Beatrix és Wégner Judit után jelenleg Plexi (Csordás Ilona), Ambrus Rita és Bartus Patrícia, Horoscsák Veronika ( Zsemlye Veronika ) alkotja a vokált.
1994-ben Mesél a Pesti Broadway címmel a két világháború közötti film- és színpadi zenék válogatását adta ki a Hungaroton, megjelentek a régi, 1970-es évekbeli felvételek is CD-n, illetve teljessé vált a 24 részes (24 dal és tánc) Bergendy Tánciskola. A zenekar sikeres Walt Disney-filmek magyarításaiban és azok kórusénekléseiben való tevékeny közreműködése is erre az időre tehető.
2000-ben elkészült a Szergej-sorozat a Magyar Rádió részére. A Romhányi József által írt versekre létrehozott felvétel 26 dalt tartalmaz ROMIX, Digitális közmondások és mesék 2000 címmel, a divatos remix formában - azzal a különbséggel, hogy ezt nem dj-k komponálták meg, hanem a zenekar. (2001-ben EMeRTon-díjat is kaptak érte.)
A 2000 utáni években a zenekar működése csak báli, privát rendezvényekre, valamint utcabálokon, szabadtéri fesztiválokon való részvételekre korlátozódik.
 
Díjak

SZOT-díj (1996)
Artisjus Zenei Díj (2005) 

Forrás: Wikipédia

Filmjei
 
Színészként
 
Kémeri (1985)
 
Zeneszerzőként 

Süsü, a sárkány kalandjai (1976-1980)
Futrinka utca (1980)
Mentsük meg Bundert Boglárkától (1984)
Lutra (1986)
Már megint a 7.B! (1986)
Zenés TV színház (1987)
A világ legrosszabb gyereke (1987)
A napfény íze (1999)
Süsüke, a sárkánygyerek (2001)
Virágos kedvemért
 
Díjai, elismerései
 
Aranygitár (1963)
eMeRTon-díj (1993)
MSZOSZ-díj (1996)
A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1997)
Inter-Lyra-díj (1997)
eMeRTon-díj (2000)
Hungaroton életműdíj (2001)
Aranyalma díj (2004)
Artisjus Életmű-díj (2005)
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2009)
Liszt Ferenc-díj (2011) 

Forrás: Wikipédia

Bergendy zenekarral, lemezek, felvételek, egyebek
 
Albumok
 
1971: Beat ablak - feldolgozásalbum, LP/CD (2009)
1972: Bergendy - LP/CD (1995, 2009)
1973: Bergendy (DDR) - LP (német nyelvű válogatáslemez)
1973: Hétfő (Hét fő) - dupla album: 2 LP/2 CD (1995, 2009)
1974: Ötödik sebesség - LP/CD (1996, 2009)
1975: Bergendy (POL) - LP
1976: Fagypont fölött miénk a világ - LP/MC/CD (1999)
1976: Jazz - LP/CD (2002)
1977: Fújom a dalt (Demjén Ferenc szólólemeze) LP/CD (1992, 2009)
1977: Varsói Jazz Jamboree - koncertalbum: LP
1977: Ljubljanai Jazz Fesztivál - koncertalbum: LP
1981: Aranyalbum - válogatásalbum: 1 LP/1 MC/2 CD (1993)/2 MC (1993)
1984: Én táncolnék veled…! - tánciskola: LP
1986: Subidubi - LP/CD (2009)
1987: Buli - feldolgozásalbum: LP/CD (2009)
1995: Mesél a Pesti Broadway - feldolgozásalbum: CD
2001: Tánciskola összes része - tánciskola: CD
2008: Darabokra törted a szívem - Reader's Digest-válogatásalbum: 4 CD
 
Meselemezek 

1980: Rendíthetetlen ólomkatona - gyermeklemez: LP/CD
1982: Süsü 1. - Süsü, a sárkány - gyermeklemez: LP/CD
1984: Sokmindenmás - mesés zenés játék: LP
1984: Süsü 2. - Süsü újabb kalandjai - gyermeklemez: LP/CD
1985: Süsü 3. - Süsü, a pesztra/Vendég a háznál, öröm a háznál - gyermeklemez: LP/CD
1986: Süsü 4. - A mű-Süsü/A bűvös virág - gyermeklemez: LP/CD
1987: Süsü 5. - Süsü csapdába esik/Süsü és a sárkánylány - gyermeklemez: LP/CD
1989: Szimat Szörény, a szupereb - gyermeklemez: LP
 
Kislemezek 

1964:
EP 7296: Sorrentói emlék/Mr. Anthony's Rock/Furulya nóta/Picsi-pacsi
EP 7306: Sweet William/Zuhogj, eső/There's Part When Goin' On/Megszoktad már (Mind a négy felvétel Zalatnay Saroltával)
Képeslaplemez (Szeged, Megyei Tanácsháza): Megszoktad már (Zalatnay Saroltával)

1965:
EP 7314: Rock'n Roll Everybody/Panoráma/Sukiyaki/Üstökös
EP 7327: Sweetheart (Zalatnay Saroltával)/Magyar táncok/Datemi un martello (Zalatnay Saroltával)/Tavaszi hangok
EP 7334: Viva la pappa col pomodoro (Zalatnay Saroltával)/Let Kiss/Scrivi (Zalatnay Saroltával)/Tango Bolero

1966:
SP 324: Vezuv/Gaudeamus Igitur

1967:
SP 347/b: Sohse bánd

1968:
SP 450: Csúnya, csúnya fekete lány/Szavak, szavak

1969:
SP 609/a: Te vagy a lexebb (Táncdalfesztivál 69)
SP 652: Megadom magam/Randevúm lesz délután

1970:
SP 729: Hazudott a virág is/Zime-zum
SP 775/a: Csupa víz vagyok

1971:
SP 823: Fázom/Mindig ugyanígy
SP 882: Érzem, szebb ma minden/Régiségbolt
SP 883: Napot akarok látni/Gonosz idegen

1972:
EP 27448/b2: Dizzy (Pepsi Cola-reklámlemez)
SP 70001/a: Úgy szeretném (Táncdalfesztivál 72)
SP 955: Csitt, csitt, ne szólj!/Mámor (Harangozó Terézzel)
SP 956: Darabokra törted a szívem/Rés a tetőn

1973:
SP 972/a: Lepihenni melletted ("Made in Hungary")
SP 70069: Iskolatáska/Úthenger

1974:
SP 70112: Sajtból van a Hold/Gyújts tüzet a lelkemben
SP 70121: Sirokkó/Lekvár
SP 70141/a: Szellemvasút ("Tessék választani!")

1975:
SPS 70202/a: Tükör

1976:
SPS 70228/a: Savanyú a csokoládé (Katona Klárival)

1978:
SPS 70306/a: Aki nősül ("Tessék választani!")
SPS 70325: Villog a fény/Madarak

1980:
SPS 70451/a: Spanyol Izabella ("Made in Hungary")

1983:
SPS 70572: "Hatásvadászok" - részletek a film zenéjéből

1984:
SPS 70618(Mitiők - Tinirandevú)/b: Pénteki randevú/Mi lesz, ha...?

1985:
SPS 70676: Hamburger Girl/Én táncolnék veled

1987:
SPS 70782: Fehér karácsony (Szállj kicsiny, fehér hópehely)/Csengő cseng
 
Kiadatlan rádiófelvételek 

Bergendy 
Five Minutes More
Engedd el a kezemet
1973: Régóta várom
1976: Ha kiszáradna a Balaton
1977: Savanyú a csokoládé
1977: Úgy szeretem én
 
Új Bergendy
 
1979: Nekem a bronz is szépen csillog
1979: Volt egyszer egy indián
1979: No, most én gyorsan elmegyek
1979: Ugyanaz és mégis más
1979: Kórusban szebben szól a dal
1979: Szíved kitárod
1979: Nem mindegy
1979: Borzadály, rettenet
1980: Budai Park Blues
1980: Bolond az, aki leül, ha szól a rock
1980: Nem az a baj
1980: Krétaszív
1980: Rázd meg magad
1980: Mert ilyen nincs
1980: Jó éjt
1981: Könyörgés
1981: Jön a szaxofon (Bono–Bergendy István feld.)
1981: Fesztivál hangulat
1982: Talán csak nem
1982: Segíts nekem (Balogh Ferenc–Németh Piroska)
1982: Ha üres a fejed (Balogh Ferenc–Romhányi József)
1982: Egyedül (Balogh Ferenc–Új Bergendy)
1982: Kuba (Valdes–Balogh Ferenc)
1982: Világszám (Bergendy István–Balogh Ferenc)
 
Nagylemezek a Bergendy-együttes közreműködésével 

1970: Kovács Kati: Suttogva és kiabálva (2 szám)
1971: Korda György: Korda György (2 szám)
1976: Harangozó Teri: Lánynak születtem
1977: Katona Klári: Savanyú a csokoládé
1982: Hernádi Judit: Hernádi Judit
1982: Máté Péter: Keretek között
1983: Hernádi Judit: Fehéren-feketén
 
Kislemezek a Bergendy együttes kíséretével 

1964:
SP 215: Toldy Mária: Úgyis kiderül/Ráérünk még
SP 221: Balázs Boglárka: Még nem biztos/Rá kell hagyni

1966:
SP 284/b: Korda György: Ha minden összefogna ellenünk
SP 288: Aradszky László: Álmatlan évek/Ambrus Kyri: Christmas Rock
SP 296: Gábor Ilona: Merci chéri/Io che non vivo
SP 297: Zalatnay Sarolta: Message understood/Too Bad You Don't Want Me
SP 306: Majláth Jenő: Eltűnt egy lány/Talán a fürdőkádban csücsül
SP 319: Zalatnay Sarolta: Végre, hogy tavasz van/Mátray Zsuzsa: Rég hallottam rólad (Táncdalfesztivál 66)
EP 7361/a1: Koncz Zsuzsa: Gyilkossággal vádollak
SP 328: Mátray Zsuzsa: Mondd, ki után futsz/Nem kellemes neki
SP 332/b: Korda György: Csinálj amit akarsz

1967:
SP 352/a: Korda György: Halló, szöszi tündér
SP 356/a: Koós János: De akkor már hol leszek én?

1968:
SP 451/b: Ujvári Évi, Ullmann Kriszta: Apu, anyu szemefénye
SP 470/a: Máté Péter: Furcsa játék ez az élet

1969:
SP 621/a: Payer András: Én nem tudtam, hogy harcolni kell érted (Táncdalfesztivál 69)
SP 642: Késmárki Marika: Nem leszek a bohócod/Nem vagy az, akinek hittelek
SP 661: Koós János: Lassan a testtel/Fenyvesi Gabi: Zucchero
SP 664: Payer András: Boszorkány/Úgy érzem, boldog vagyok

1970:
SP 704: Kovács Kati: Szívkirály/A szerelem (San Remo 1970)
SP 708: Poór Péter: Naptár/Kökörcsin utca 36.
SP 710/b: Toldy Mária: Fonott kosár
SP 766/b: Poór Péter: Boldog szív
SP 771/b: Mátray Zsuzsa: Elkapott engem a szerelem
SP 775/b: Bencze Márta: Arrivederci Hans
SP 790: Poór Péter: Csak a csókod érdekel/Nincsen annál egyszerűbb
SP 795/a: Mikes Éva: Hétfőn még csókolsz
SP 797/a: Zalatnay Sarolta: Jöjj, napsugár

1971:
SP 805/b: Poór Péter: Sose volt jobb dolgom
SP 809/b: Gábor Krisztina: Ez az, amiről nem beszélünk ("Made in Hungary")
SP 833/a: Payer András: Szomjas földnek lágy eső
SP 834/b: Záray Márta-Vámosi János: Jobb a szerelem egy pofonnál

1980:
SPS 70446: Turi Lajos: Lélegző furcsa hajnalon/Szép Margit

1985:
SEP 26703: Pécsi Ildikó: "Az élet oly rövid..." zenés játék - részletek a Radnóti Színpad előadásából
 
Forrás: Wikipédia

Bergendy István képekben


 • Bergendy István kép 1
 • Bergendy István kép 2
 • Bergendy István kép 3
 • Bergendy István kép 4
 • Bergendy István kép 5
 • Bergendy István kép 6
 • Bergendy István kép 7
 • Bergendy István kép 8
 • Bergendy István kép 9
 • Bergendy István kép 10
 • Bergendy István kép 11
 • Bergendy István kép 12
 • Bergendy István kép 13
 • Bergendy István kép 14
 • Bergendy István kép 15
 • Bergendy István kép 16
 • Bergendy István kép 17
 • Bergendy István kép 18
 • Bergendy István kép 19
 • Bergendy István kép 20
 • Bergendy István kép 21
 • Bergendy István kép 22
 • Bergendy István kép 23
 • Bergendy István kép 24
 • Bergendy István kép 25
 • Bergendy István kép 26

Írd le a véleményed erről a sztárról:

Hozzászólásod írásánál, kérjük kövesd az alábbi alapszabályokat:
 • Ne küldj spamet.
 • Véleményed legyen kulturált, közérthető, másokat nem bántó.
Regisztrálj be ingyenesen hogy véleményt írhass a sztárról!

Vélemények Bergendy István kapcsán:

Chelydra képe
Hozzászólások: 2692
Hely:

1 0 Chelydra ezt a véleményt írta 2015-10-13 17:41-kor:

Liszt Ferenc-díjas művészünket, azt hiszem, nem kell bemutatni senkinek! Nagyon, nagy művésznek tartom és imádom!1 0


Sztár Kereső


A funkció használatához be kell jelentkezned!

×